fallback

Aston Martin – британски, но не съвсем

Гордостта на британското автомобилостроене без съмнение е Aston Martin, автомобилът на Джеймс Бонд, колата предизвикваща възхитени погледи и предлагаща много спортни емоции едновременно с висок комфорт.

Стана ясно, че част от производството на британската фирма вече ще се извършва в завода на австрийската Magna Steyr разположен в южна Австрия. Там ще бъдат произвеждани годишно около 2 000 от новия модел на Aston Martin Rapide. Трябва да се каже, че двигателите за новото купе с четири врати на британската фирма вече се изработват в Германия, така че британската част в него е все по-малка. Говорител на Aston Martin заяви, че цената на Rapide ще започва от около 170 000 евро.Magna Steyr от своя страна има богат опит в производството на скъпи автомобили, като от нейните заводи са излизали и модели на BMW, Mercedes и Saab.  До миналата година Aston Martin беше част от Ford Motor. През 2007 г. обаче беше продаден за 479 милиона британски лири на консорциум, начело с Дейвид Ричардс, президент на Prodrive, познат в света на автомобилизма с това, че доскоро ръководеше състезателния отбор BAR. Фирмата Aston Martin е основана през 1914 г. Контролният пакет от акциите й преминава във Ford през 1987 г., а през 1994 собствеността изцяло преминава в американската група. Засега рекордът за продажби на Aston Martin е постигнат през 2006 г., когато са реализирани над 7 000 автомобила с тази марка. Сега собственик на Magna Steyr е канадският милионер с австрийски корени Франк Стронах (Frank Stronach). Фирмата е сред най-големите производители на автомобилни компоненти и части, като Magna Steyr е едно от седемте подразделения на Magna International.
Тагове:
fallback
  • #1
    Анонимен ( преди 16 години )
    ами...доколкото съм информиран, щом страната на произвдоство е Австрия или Швейцария, това само по себе си говори за качеството на автомобила (в добрия смисъл)
fallback
Последни