fallback

Помните ли жълтите френски фарове?

Началото им идва още от Първата световна война

Сигурно помните жълтите фарове на френските коли от 70-те и 80-те години, дори и от първата половина на 90-те години. Това, естествено, вече е част от историята. Която обаче е повече от интересна. Според най-патриотичните френски източници жълтите фарове се появяват по време на Първата световна война, за да могат войниците и гражданските отряди да различават френските от германските автомобили и да знаят по кого да стрелят. В средата на 30-те години това се появява и в закон и жълтите фарове се връщат отново в употреба през Втората световна война, по време на окупацията, започнала през 1940 година. Дори след края на войната обаче жълтите фарове остават и французите продължават да ги използват – като напомняне за традициите на Съпротивата. Чак през 1993, когато Франция уеднаквява с другите европейски държави правилата за движение по пътищата, включително и за светлините, те отиват в историята. Днес, по изключение може да карате кола с жълти фарове, ако е произведена преди 1993 година. Което е страхотна новина за всички ретро коли и янгтаймери.

Тагове:
fallback
  • #2
    анонимен ( преди 5 години )
    В България мога да карам и със зелени фарове. Тук европейските директиви са само за балъците. Всеки път като излизам от вкъщи и си вика "Ейй, те това е Европейски Съюз!!!"
  • #1
    Анонимен ( преди 5 години )
    Жълтите допълнителни фарове са много добри в мъгла. Светлината от този спектър прониква много по-добре при ниска видимост.
fallback
Последни