fallback

Goodyear направи гума с мъх

Концепцията Oxygene съчетава някои странни функции

Американският производител на автомобилни гуми Goodyear показа нова концепция за автомобилна гума, която използва жив мъх.

Гумата е конструирана така, че да абсорбира влагата от пътната настилка и да я изпраща към мъха. Това позволява осъществяването на фотосинтеза, чрез което се отделя кислород. Според Goodyear, гумата поема и CO2 емисии, които също подхранват растението.Освен мъх, в концепцията са използвани и рециклирани стари гуми. Процесът на изработка пък включва отпечатване на 3D принтер, като въпреки това Oxygene притежава повишена твърдост, което не позволява повърхността да бъде пробита.Друга иновативна функция на концепцията е възможността за генериране на енергия чрез фотосинтеза. Чрез тази енергия Oxygene може да командва различни бордови сензори, електроника и страничната светеща линия на гумата. Налична са и системите V2V и V2X, които могат да предупреждават други превозни средства при промяна на лентата или изършването на други маневри.

Тагове: goodyear oxygene
fallback
  • #4
    Ime ( преди 6 години )
    До deАми уж твърдят, че догодина ще е достъпна в Европа, ще видим.Само не мога да разбера логиката защо ел. колите ще я износват по- малко сравнено с останалите коли...
  • #3
    de ( преди 6 години )
    още едно от тези "открития" които няма да видят бял свят.
  • #2
    zoom in ( преди 6 години )
    Нищо му няма. Мъховете като цяло не са особено сложни организми. Най-много да си "помисли", че гравитацията се е увеличила малко. Според мен по-големият проблем би бил, че това дето ще го абсорбира от пътя няма да е много чиста вода, а ще е доста токсично. Плюс това, при ниски зимни температури, тоя мъх не може да фотосинтезира и тогава няма никакъв смисъл от такава гума.
  • #1
    д-р Исня ( преди 6 години )
    И на тоя мъх при 190 няма ли да му се завие свят и да повърне? Освен ако не е статичен и само гумата да се връти!
fallback
Последни