IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

"Летяща" пешеходна пътека стряска шофьорите в Исландия (ВИДЕО)

Оптическата илюзия все още е в пробен период

Оптическите илюзии не са нещо ново и се използват от художници и артисти по целия свят от десетилетия. Управата на един малък град в Исландия, обаче, реши да използва артистичния подход за нещо практично и полезно за обществото. Преди броени дни в малкото рибарско градче Исафьордюр беше нарисувана първата в света триизмерна пешеходна пътека, с която властите се надяват да забавят трафика на една от тесните улици в града.



Използвайки стандартни за художниците техники, авторите са успели да накарат белите ленти да изпъкнат, създавайки илюзията, че се намират над асфалта, което пък от своя страна да накара шофьорите да добият представата, че ще се ударят в преграда. Пешеходците пък сякаш ходят върху бели блокчета във въздуха от едната до другата страна на улицата.



Нестандартната идея се родила в главата на комисаря по околната среда Ралф Трила, който видял подобен проект в Ню Делхи, Индия. Именно там Трила изследвал креативни идеи за намаляване на скоростта на автомобилния трафик, когато попаднал на индийския проект и се свързал с исландската компания за пътна маркировка Vegamálun GÍH, която се съгласила да участва в реализирането на оптическата илюзия.



Експертите експериментирали в продължение на няколко седмици преди да усъвършенстват техниката и да нарисуват иновативната пешеходна пътека върху асфалта.

В крайна сметка визуалният ефект е впечатляващ и със сигурност ефективен, тъй като илюзията дори се променя според ъгъла, от който се гледа “зебрата”. От въздуха, белите ленти изглеждат като изправени бетонни блокове, а от нивото на улицата белите ленти изглеждат като продълговати блокчета, които се реят над асфалта.

Засега проектът е експериментален, но властите в Исафьордюр подчертават, че ще следят ефекта от креативната пешеходна пътека и ако всичко е наред, ще бъде решено дали подобни “зебри” ще се появяат и на други места в града.

 

Снимки: Vegamálun GÍH

0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Естествено че шофьорът е виновен - другите не седят в два тона ламарина, движеща се с между 80 и 200 км/ч. Аз пък, не съм видял досега пешеходец да блъсне кола.
  • #5
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Шаро ( преди 6 години )
    Еййй аман, всякви креативности измислиха, за да се пречи/плаши шофиора, все едно 100% винаги за всички инциденти той е виновен.До сега от скромните 10 години опит зад волата един пъв в живота си не съм видял пешеходец да поддава сигнал с ръка, че иска да пресича на пешеходна пътека, всеки изкача всее едно си влиза в тях, дори не се оглеждат, да не говорим и че си пресичат където им скимне за да спестят 30м ходене.Колоездачите непознават цветовете червено и зелено е едно и също.
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    аззз ( преди 6 години )
    Особено в родната действителност, това го научаваш каква е измама и максимум на третия път си караш както знаеш, особено че не е и с лежащ полицай. Щеше да е по-яко ако направят поне една такава истинска във формата на прилежащ легнал полицай към нея. А най-яко ще бъде ако истинската е мобилна и местят от време на време
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    младен ( преди 6 години )
    Да, наистина може някой да се шашне и да набие куч.ките. А да не говорим че джипа от клипчето хич не мина с малка скорост.
  • #2
    10 rate up comment 2 rate down comment
    imama ot razgrad ( преди 6 години )
    +1 за коментара на попа
  • #1
    16 rate up comment 6 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 6 години )
    тази илюзия може да предизвика сериозна катастрофа...