IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Може ли електричка да счупи бариерата от 480 км/ч? (ВИДЕО)

При колите на ток загубите в мощността са по-малки, но има други технически пречки

Може ли електричка да счупи бариерата от 480 км/ч? (ВИДЕО)

Както може би голяма част от нас вече са чували, електромобилите са много по-ефективни в това да превръщат енергията в скорост. Означава ли това, че в близко бъдеще именно електричка ще се превърне в най-бързия сериен автомобил на планетата? Възможно е.

Eлектрическа кола ли ще счупи първа бариерата от 480 км/ч? (ВИДЕО)

Стандартен двигател с вътрешно горене превръща близо две трети от енергията на своето гориво в топлина. Половината от нея излиза директно през ауспуха, а другата половина се неутрализира от охладителната система на автомобила. Електромобилите похабяват много по-малка част от енергията в горивото, защото имат много по-малко движещи се части, които да генерират съпротивление, а и при тях липсват отпадните продукти от горенето.

Означава ли обаче всичко това, че в близко бъдеще именно електромобил ще стане първата серийна кола, която ще счупи бариерата от 300 мили/час или 482 км/ч? Именно този въпрос разглежда небезизвестният автомобилен гуру в YouTube - Джейсън Фенске. В канала си Engineering Explained той признава, че поне привидно отговорът на въпроса изглежда много прост. Електромобилите като NIO EP9 (на снимката), който успя да затвори обиколка на “Нюрбургринг” за 6:45 минути, не се нуждаят от обемни, тежки и неособено аеродинамични охадителни системи, които са задължителна част от спортните автомобили с двигател с вътрешно горене. Оттам може да се направи съвсем естественият извод, че по-добрата аеродинамика води до облекчение за двигателя - с по-малка мощност автомобилът успява да постигне по-ниска скорост. Теоретично погледнато това означава, че такъв автомобил може по-лесно да премине границата от 480 км/ч, нали така?

Не съвсем.

Фенске обяснява, че електромобилите също се нуждаят от охладителна система, въпреки че не им се налага да се справят с чудовищната топлина, отделяна при горенето на фосилни горива. И докато компонентите по задвижващата система на електрическите коли работят при много по-ниска работна температура спрямо тези на колите с бензинов или дизелов двигател, това ги прави по-трудни за охлаждане. Звучи неестествено, но всичко зависи от температурата на околния въздух, която в този случай е почти идентична с тази на компонентите, което прави охлаждането им по-трудно.

Трудно е да се даде еднозначен отговор на въпроса може ли кола на ток да е първата серийна машина, преминала бариерата от 480 км/ч. Съществуват прекалено много променливи, но със сигурност е вълнуващо да предположим, че именно електромобилите ще доминират класациите за максимална скорост при серийните коли. За финал обаче, Фенске казва, че поне в идните години тронът ще се контролира от двигателите с вътрешно горене. Поне докато технологиите не се развият достатъчно.
 

Тагове: engineering explained
0 от 500
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Друг анонимен ( преди 6 години )
    Е как бе - нали сега нашенеца ще е пръв у швейцарската пицария, даже и при сняг! Иначе да паднеш от 435, нищо че беше N-та ръка, на некво си Х3, вероятно 2.0 дизел си е сериозно натъртване. ))))
  • #8
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Аморфис ( преди 6 години )
    Пич, кой го е.е за това, че си подписал за новото Х3? Ама честно? Никой не го е.е аз какво карам, нито ти. Важното е да има коментари под сайта, посещения и от сайта да си получават паричките от реклами.Е, и ние да научим нещо, нали това е целта на сайта?!
  • #7
    0 rate up comment 5 rate down comment
    bmw435i,X3G01 ( преди 6 години )
    dolnoto e moe da ne stavat gre6ki
  • #6
    0 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Tuk e miastoto da obiavia 4e ot dnes smeniam nika si na Bmw435i,X3G01 za da spazia tradiciata da se podpisvam s kolite koito pritejavam na momenta.Minalata sedmica podpisah dogovor za pora4ka na nai-novoto vse o6te ne izliazlo oficialno v prodajba BMW X3.Sega ostava da bada tarpeliv:21.01.2018
  • #5
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Факт е... ( преди 6 години )
    ето линк за "старите" рекорди:http://automedia.investor.bg/a/0-nachalo/28805-nepobedeniiat-rekordior-mercedes-w125-rekordwagen/
  • #4
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Тодор ( преди 6 години )
    Статията не е лоша, но кому е нужно един автомобил да вдига 480км ???Колко са местата където има възможност да се вдигне тази скорост и колко са шофьорите които могат да управляват кола с тази скорост? Защо продължават да ни замерят с маркетингови трикове вместо да се наблегне на максимален пробег? Бугати като дига 400км колко собственика са карали с тази скорост?
  • #3
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Факт е... ( преди 6 години )
    че коли с ДВГ още през 30-те години на миналия век прескочиха границата на 400км/ч - тези на Мерцедес и Ауто Унион в Германия.НО пътя пред този тип двигатели беше на 100% със зелена светлина!НЕ е така за електричките - тук имаме умишлено забавяне и дори "спиране" на технологии, защото бързото им навлизане за масова употреба щяло да доведе до значителни икономически трусове ... Какво ще стане напр. с производителите на хиляди , вече станали ненужни части за автомобили с ДВГ?Друг е въпроса с продължаващото замърсяване ...
  • #2
    17 rate up comment 2 rate down comment
    Изненадан ( преди 6 години )
    Рядко смислен коментар. Не съм вярвал, че може да се прочете такова нещо тук.Евала на колегата.
  • #1
    21 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Колко ще се загрява батерията при отдаване на дадена мощност зависи от вътрешното и съпротивление. Това е и основната причина, която ограничава бързото зареждане. Обратното също е вярно. Колкото по-бързо може да се зарежда една батерия, толкова по-малко топлина ще отделя при отдаване на максимална мощност. Максималният ток на зареждане винаги е по-малък от максималния ток на разреждане. Ако новата батерия на Тошиба може да се зареди за 6 минути, То може да бъде разредена за 3. Следователно една 100kWh батерия, ще може да отдаде 2000kW мощност за 3 минути. Скоро може да очакваме нови рекорди, като започнат производството.