fallback

Електрическият кросоувър BMW i5 ще бъде безпилотен

Моделът на баварците получава 3 ниво на автономност

Концернът BMW активно работи над електрификация на моделната си гама. Съвсем скоро трябва да бъде готов третия модел от семейство „i”, като това ще е кросоувър. Той ще се казва BMW i5 и ще бъде оборудван със система за автономно управление от трето ниво, съобщава изданието InsideEVs.Подобна технология означава, че автомобилът ще може напълно самостоятелно да маневрира, да се престроява и дори да изпреварва други транспортни средства. В нея обаче задължително ще трябва да се намира шофьор, който във всеки един момент да може да поеме управлението.„Този автомобил е огромна крачка напред за нас не само от точка на електрификацията, но и в развитието на нови технологии. Голяма част от тях ще дебютират именно при този модел”, коментира шефът на подразделението BMWi в Канада – Кевин Маркот.Очакванията са машината да е готова през 2021 г. В момента BMW активно работи върху намаляване на размерите на електрическия силов агрегат, както и върху направата на по-евтини, но по-мощни акумулатори. За осигуряване на по-голяма автономност баварците работят съвместно с компанията Here, която създава навигационни карти с висока резолюция. На свой ред фирмите Intel и Mobileye помагат в разработката на „интелекта” на автомобила, който ще се произвежда в завода на BMW в Спартенбърг (САЩ) и ще трябва да се конкурира с Tesla Model X.Снимка: BMW

Тагове: bmw i5
fallback
  • #4
    Колев ( преди 6 години )
    ...Да стегнем шофьорите и глоксовет*
  • #3
    Колев ( преди 6 години )
    Автономното движение е страхотно средство за инвалиди, хора които не са шофьори и т.н. Ще се възползват и собствениците на бизнес, за транспорта на стоките.Не трябва обаче в бъдеще да забраняват "ръчното шофиране" под предлози за безопасност и т.н.Автономното шофиране носи също толкова голям риск от технически дефекти и софтуерни проблеми, колкото и ръчното.Не трябва да си автоматизираме шофирането, а да стегнем шофьорите и глоксоветеВсе пак мотото на тази марка е "Радостта от шофирането"
  • #2
    Анонимен ( преди 6 години )
    Е че модел Х се оказа най-голямото разочарование, продажбите му са минимални
  • #1
    thegangstagentle ( преди 6 години )
    Да се конглокира с Model X? Тоест да не изглежда като бременна консерва, да не е с интериорно качество като на Санг-Йонг и да няма ***, скърцащи и развалящи се задни врати.
fallback
Последни