fallback

Размерът има значение: тестваме BMW M240i (ВИДЕО)

Тази кола приятно ни напомня за доброто старо време, когато важно бе преди всичко карането

Всеки, който прехвърли зрялата възраст от 16 години, неизбежно започва да говори за „доброто старо време“, когато нещата бяха толкова по-истински, отколкото са днес.

ЗА ЖАЛОСТ И НИЕ НЕ СМЕ изключение. Днес например ще се повайкаме за онази епоха, в която табелите по автомобилите бяха по-прости и далеч по-честни. Тогава 1600 на задницата на някое BMW значеше, че това моторът му е с 1600 кубически см обем. 2000 означаваше двулитров мотор, а ако случайно той се окажеше с турбо, така си и пишеше – 2000 Turbo. А вижте какво се случва сега. Пред очите ви е тъкмо идейният наследник на доброто старо 2000 Turbo - тоест най-мощната версия на най-компактното купе на баварците. Доскоро той се наричаше M235i. Днес вече се казва M240i. Но под капака и в двата случая има шестцилиндров редови мотор с работен обем 3000 кубически сантиметра. Какво им пречеше да го кръстят 3000 Turbo?

ОЩЕ ПЪРВИЯТ КОНТАКТ с новата кола обаче ни кара да забравим мрънкането. Това 240i има сериозни шансове да се окаже най-добрата машина, произвеждана в момента от BMW. Това може да ви се стори крайно, разбира се, защото баварците имат доста по-мощни, по-бързи, по-луксозни и по-технологични модели. Дори и в тесните граници на Серия 2 ще намерите по-голяма риба в лицето на чудесното М2. Но ако попълним всички графи в списъка какво очакваме от една кола, това М240 има всички шансове да се окаже начело.

С ПРОСТО ОКО ТРУДНО ще забележите минималните промени спрямо досегашното 235i. Разликата е най-вече под капака: макар да е с шест цилиндъра и с приблизително същия обем, това вече е съвсем нов двигател. Старата кола ползваше мотора N55, който ще откриете и в M2. Тук вместо него откриваме новия B58 – с няколко кубически сантиметра повече и с мъничко по-голямо twin-scroll скрол турбо. Какво означава това ли? Първо, мощността скача до 340 коня – само с 30 по-малко от M2, а въртящият момент е дори по-голям. Добавете към това и по-ниското тегло, и ще разберете защо в определени моменти 240i е дори по-бързо от подготвения за пистите батко.

РАЗБИРА СЕ, М2 има един непобедим коз в лицето на електронния диференциал с ограничено приплъзване, докато М240 ползва серийно отворен диференциал. На някоя писта или по рали отсечките разликата е осезаема. Но навсякъде другаде – което означава в 95% от времето ви за шофиране – тази кола е една също толкова бърза, но доста по-тиха и чувствително по-евтина алтернатива. “Евтина“ е малко странен избор на дума в случая, разбира се, защото М240i започва от 93 000 лева с ръчни скорости и от 101 000 лева с 8-степенния автоматик на ZF, който тестваме днес.

ТОВА Е ДОСТА СОЛЕНО за автомобил, който ви дава по-малко вътрешно пространство от Volkswagen Golf. Но е с над 16 хилядарки по-малко от M2, и с повече от 30 000 под Porsche Cayman S, от което ще получите горе-долу същите способности. Това BMW е прекрасна машина за шофиране – усеща се лека, пъргава и сигурна, но със забележима приключенска нотка. Двигателят се развърта спокойно до 7000 оборота и произвежда чудесен звук, на който обаче ще се наслаждават повече пешеходците заради вградената в купето система за потискане на шума. Естествено, всичко това важи и за M2, и то в по-голяма степен.

НО ГОЛЕМИЯТ КОЗ на това 240i е, че то може да бъде и нормален автомобил. Тоест да се придвижва гладко, тихо и без да събира всички погледи. Обявеният разход от 7.1 литра е измишльотина, разбира се. Но 9 на сто са съвсем реални и са завидно постижение за нещо, което се изстрелва от нула до сто за 4.6 секунди. Единственият минус, който ни идва наум, е в интериора – една малко хаотична смес от скъпи и недотам скъпи материали, който не съответства напълно на шестцифрената цена.

НЯМАМЕ ОБАЧЕ НИКАКВИ ЗАБЕЛЕЖКИ към информационната система – последна версия на iDrive. От BMW упорито отказват да прибегнат към тъч скрийн, което за нас изглежда логично. Тъч скрийнът е най-удобното нещо, когато стоите на място, и най-неудобното, когато шофирате. А M240i не е кола, в която ще поискате да стоите на място. Уверяваме ви в това.

340 к.с. максимална мощност 500 Нм максимален въртящ момент 4.6 секунди 0-100 км/ч

 

Тагове: bmw m240i bmw m2
fallback
  • #1
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ти вероятно искаш карбуратор и барабанни спирачки, за да е олд скуул. И манивела
fallback
Последни