fallback

Колекционер намери 25 кг злато в ръждясала антика

Британецът Ник Мийд извади късмета на века с банална размяна в еBay (ВИДЕО)

И други хора са забогатявали от щастлива находка на пазара за антики, но едва ли някой може да се похвали с късмет като този на 55-годишния британец Ник Мийд. Запаленият колекционер на армейски автомобили и бойни машини си взел стар и доста ръждясал танк Тype69 (китайско копие на руския Т54-А) от eBay. В замяна дал стар военен камион и самоходна картечна установка Abbot, оценени общо на около 33 000 евро. Мийд планирал да добави китайския танк към колекцията си, която дава под наем на автомобилни ентусиасти, желаещи да покарат истински бойни машини. При инспекцията обаче той и механикът му Тод Чембърлейн усетили, че дизеловият резервоар е твърде тежък. Мийд предположил, че вътре са скрити муниции, и заснел отварянато на резервоара, за да има доказателство за пред властите. За негово изумление обаче вместо боеприпаси отвътре изскочили пет кюлчета чисто злато, всяко с тегло около 5 кг. По преценка на колекционера ценният метал е на обща стойност 2 млн. лири (2.35 милиона евро). Проверка показала, че навремето танкът е принадлежал на иракската армия и вероятно е бил използван при злополучното нахлуване на Саддам Хюсеин в Кувейт. Вероятно тъкмо там войниците са заграбили кюлчетата и са ги скрили в резервоара. По-късно танкът бил пленен от западните съюзници по време на първата Война в залива и транспортиран във Великобритания като трофей. Мийд се обадил на полицията, откъдето дошли и прибрали златото. Под закон има 20-дневен срок, в който законният собственик може да предяви претенции, след което златото ще стане притежание на онзи, който го е намерил. Както отбелязва един коментатор във форума на The Sun, малко вероятно е Саддам Хюсеин да се появи и да си го поиска. Самият Мийд признава, че не знае дали нещо от находката ще остане за него. "Но и да не остане, не бих съжалявал, все пак си имам хубав танк", обяснява колекционерът. Вижте във видеото реакцията на Ник и Тод, когато откриват златото:

Тагове: type69 t54
fallback
  • #5
    Анонимен ( преди 7 години )
    Да ги връща на кувейтския народ!
  • #4
    д-р.Куртев ( преди 7 години )
    Всяко кюлче има печат и маркировка,така,че лесно може да се проследи от къде е !
  • #3
    Илюзионист ( преди 7 години )
    С този късмет да идва тук да търка картончетата на Националната лотария!
  • #2
    f1 ( преди 7 години )
    Плътността на златото е близо 20 кг/л. Ако предположим, че тези кюлчета имат обем около 0,5 л то биха тежали около 10 кг! Много лесно ги прехвърлят за такава маса! На теглилката показаха 0.12 , но каква е единицата?
  • #1
    проф. Ан ( преди 7 години )
    Сори, ама тоя толкова фалшиво извади тая пръчка от резервоара, без да дзънне, че мани ***. Да е жив и здрав, какъвто и чепат да го е намерил там
fallback
Последни