fallback

Шофиращ VW Passat

VW Passat без водач измина 100 км. при градски условия по време на състезанието за роботи „ Darpa Urban Challenge“, което се проведе във Викторвил, Калифорния.

Изработеният в реномирания американски университет „Станфорд“, с помощта на VW, комби автомобил, наречен „Junior“, спечели по този начин второто място в надпреварата. На първо място беше класиран автомобила "Tartan Racing Tahoe", който е съвместен проект на Carnegie Mellon University и General Motors. Макар, че Junior пръв стигна до целта след своето 5-часово пътуване, за съжаление на неговите конструктори е имало някои малки неточности по трасето и поради това му беше присъдено само второто място. Организатор на мероприятието е изследователската агенция „Darpa“, която работи под егидата на американското министерство на отбраната.Darpa използва форума за развитието и изработването на автономно движещи се военни автомобили, докато от VW виждат в съревнованието по-скоро подходяща платформа за изпробването на бъдещи помощни системи за техните автомобили. Шефът на изследователския отдел на концерна Юрген Леохолд заяви, че и занапред мястото на водача при серийните автомобили на VW е гарантирано.С опита, натрупан по време на Darpa Urban Challenge, Фолксваген желае да развие за в бъдеще проекта за нов вид темпомат, който да контролира правилната дистанция на автомобила спрямо другите участници в движението, както и идеята за автоматичната спирачка, която се задейства в случай на нужда. Леохолд счита, че при определени условия и на определени отсечки, може да се мисли дори за автопилот. След пет години може реално да съществува автомобил, който се движи самостоятелно при задръствания, докато шофьорът небрежно се излежава с вестник в ръка.
Тагове:
fallback
  • #1
    Анонимен ( преди 16 години )
    В тая новина е изпуснато най-главното! И то е - на кого е присъдено първо място? Иначе това става не статия, а реклама на Фолксваген.
fallback
Последни