fallback

Подгответе се за зимния сезон

Своевременната подготовка на автомобила за студените месеци ще ви предпази от неприятни повреди и опасни инциденти на пътя.

Ето няколко полезни съвета:1. Най-често срещаният проблем през зимата е дефектиращия или изтощен акумулатор. Стане ли студено, акумулаторът губи много енергия, защото трябва да полага големи усилия за активиране на изстудения мотор. Мръсотията, влагата и корозията могат да предизвикат големи неприятности, поради това се препоръчва почистването на контактните клеми с мека материя. Добре е да контролирате редовно нивото на киселината, особено при по-старите и износени акумулатори. 2. Охладителната система има нужда от антифриз. В случай, че радиаторът замръзне, той може да се спука, защото, както е добре известно, водата при преминаване от течно в твърдо агрегатно състояние (лед) се разширява. Не забравяйте, че чистачките също се нуждаят от антифриз, за да функционират правилно. 3. Не забравяйте да проверите нивото на маслото в двигателя.4. През зимата, въпреки всички неудобства, които могат да възникнат при невнимание, бензиновите двигатели си остават сравнително сигурни, но с дизела трябва да се внимава. Добре е да се кара със специален дизел, пригоден за зимни условия, който позволява на двигателя да работи нормално дори при сурови минусови температури от – 20 до -30 º С.5. Обърнете особено внимание на светлините. Фаровете трябва да са настроени правилно и да са добре почистени. Страничните и габаритните светлини също увеличават сигурността ви на пътя през зимата. Не забравяйте да карате с включени фарове дори и през деня. Така ще сте по-забележими за всички участници в движението. За добрата видимост е важно и чистачките ви да функционират безотказно.6. За зимните гуми почти всичко вече е казано, но все пак внимавайте грайферът им да е по-голям от четири милиметра. Веригите трябва да са в багажника в случай на нужда. Най-добре е техният монтаж да бъде изпробван преди да е станало твърде късно. Освен това на борда трябва да имате ръкавици, метличка, стъргало за сняг, а в някои по-екстремни географски ширини и малка сгъваема лопата. При извънградски пътувания не забравяйте също така одеала, палта и шуби, които ще са ви от полза, ако закъсате някъде. Термосът с горещ чай в такива случаи е безценен.7. Талкът предпазва автомобилните врати от замръзване. Пудрата, която може да се купи във всяка аптека, се полага върху гумените оплътнители на вратите и поема влагата, останала по тях. По този начин тя вече не може да замръзне.
Тагове:
fallback
  • #6
    Анонимен ( преди 16 години )
    Антифризът е незамръзваща течност anti-freeze т.е. срещу замръзване.
  • #5
    n&v ( преди 16 години )
    Hora da ne ste poludqli kakav antifriz v rashiritelniq sad za 4ista4kite,mnogo dobre se znae 4e trqbva ne zamrazvashta te4nost
  • #4
    roko ( преди 16 години )
    da i na men mi e interesno kato se sipe antifriz v 4ist4kite kakvo stava :)
  • #3
    Анонимен ( преди 16 години )
    а като сипеш антифриз в чистачките, кво става??? :)
  • #2
    Легион ( преди 16 години )
    Е аман от ***... съветите са си съвети, не може обаче да не се покаже некой ***, да се напраи на оборотен и да не оплюе съветващия! Дано не ти се случи нещо неприятно, за което да си чукаш кратуната в двигателя и да вигаш прав беше човека, ама нали аз съм "по-умен" за кво да го слушам. А да и не забравяй да си носиш 40 кинта и да имаш поне 6 точки в талончето, като ти резнат акта да моеш да се опраиш!
  • #1
    Анонимен ( преди 16 години )
    леле, каква подготовка ни чака, сигурно зимата ще е много тежка:-))
fallback
Последни