fallback

Кое е най-противоречивото Porsche?

914 e вдъхновяващо достъпен и отчайващо бавен едновременно

Porsche 914 е един от най-достъпните модели на Porsche, създавани някога. Той е двуместен, нисък и компактен роудстър, а двигателят му е монтиран точно зад седалките. Има ли защо да не го харесваме? Всъщност има, и то много неща. Това е и причината да се сещаме за него сега, години след като неговите фенове го позабравиха, а хората, които истински го мразят, се успокоиха от липсата му по улиците. Това е Porsche 914 – единственият модел на компанията от Щутгарт, който предизвиква толкова полюсни реакции. 
Porsche 914 се ражда от любовта на Volkswagen и Porsche. С този модел двете германски компании имат за цел да предложат на клиентите си евтин, но все пак забавен и атрактивен модел, носещ култовата емблема на Porsche. За целта те разчитат на средно разположен двигател, двуместен интериор, вдъхновяващ ръбат дизайн и тарга покрив. 
Автомобилът стартира производство през 1969 г. в две фабрики – едната в Цуфенхаузен, а другата в Оснабрюк, Германия. Последният екземпляр от серията слиза от конвейера през 1976 г. 
Произведени са общо 118 978 автомобила от модела. 
Porsche 914 e компактен автомобил, тежащ едва 907 кг, а мощността от боксерния двигател, вграждан зад двете седалки, задвижва задните колела с помощта на 5-скоростна механична трансмисия. Нещото, което дори критиците на модела не могат да оспорят, е фактът, че 914 има независимо окачване, както отпред, така и отзад, което значително подобрява сцеплението и цялостното поведение на модела на пътя. 
Защо е ненавиждан от толкова много хора? 
Поне на хартия, показателите на Porsche 914 звучат доста впечатляващо за стандартите на 60-те и 70-те години, особено като се има предвид, че говорим за относително евтин автомобил. Дизайнът е консервативен, но все пак интересен, а купето предлага не един, а два багажника на своите обитатели. И това при цена от 3500 долара, което се равнява на около 20 000 долара днешни пари. Днес човек трудно би могъл да купи приличен Volkswagen за тези пари, а още повече спортно Porsche.
Тагове: volkswagen porsche
fallback
  • #6
    Анонимен ( преди 7 години )
    Лошо Порше няма!
  • #5
    Анонимен ( преди 7 години )
    Порше са замислени да са двуврати коли. Каква е тая глупост джипове панамери?
  • #4
    Анонимен ( преди 7 години )
    Красота... :)))))))Ама то туй най-убавото Троше бе! По-убаво нема. Всички останали са, като настъпени оцъклени жаби, а това е дори чааровно и прилича на настъпано *** л***йн0. Даже и цвета му кореспондира много добре с WC.
  • #3
    trex ( преди 7 години )
    Всички Поршета са яки! Няма стари, няма нови, всички са бонбони. А 914 дори е чаровно.
  • #2
    Грознооо ( преди 7 години )
    Порше големи таралясници прави, направо да ги закриват заедно с цялата гама на VAG.
  • #1
    Дошо ( преди 7 години )
    Появила се нова драма - кой би си купил Porsche, създадено с толкова голямо влияние от страна на Volkswagen? Това истинско Porsche ли е? Идеята, че това е просто един Volkswagen, комбинирана със сериозните проблеми с качеството, довело до негативни реакции от страна на пресата, което се отразило и на мнението на феновете.Днес обаче драми няма.Хората са достатъчно прости да дават пари за платформа на СОЦвген даже с дизелов ДВГ на СОЦваген покрит с други тенекии и емблеми на Троше.
fallback
Последни