fallback

Високи сини планини: тестваме Great Wall Steed 6 (ВИДЕО)

Заслужава ли си новият пикап от завода в Баховица? Опитваме се да разберем

Знаете ли как да уплашите до смърт космонавт? Залепете на пулта на совалката му лепенка Hyundai. Минаха двайсетина години, откакто Дейвид Летърман разправяше тази шегичка. Днес по-младото поколение дори няма да разбере какво е смешното. Корейските автомобили отдавна скъсаха с репутацията на нещо евтино и ненадеждно, и тя се прехвърли по наследство върху китайските. Въпросът сега е дали и колите от народната република ще догонят останалите като качество. Ако съдим по новия Great Wall Steed, нищо чудно вече да се е случило.

STEED E СОЛИДНАТА ОСНОВА, върху която най-голямата частна автомобилна компания в Китай построи успеха си. Години наред това скромно работно конче е най-продаваният пикап не само в родината си, но и на ключови за сегмента пазари като Австралия и Южна Африка. А също и в България, откакто петото поколение на Steed се произвежда край Ловеч. "КОЛЕЛА" тества досегашния Steed още преди няколко години и хареса достъпната му цена, добрата товароносимост и отличните офроуд възможности. Но външният му вид беше безличен, интериорът - недодялан, двигателите - анемични, а воланът изглеждаше свързан с колелата само с инженерния еквивалент на честна дума.

ШЕСТОТО ПОКОЛЕНИЕ на Steed идва с амбицията да промени това. Промяната личи още от пръв поглед. Новата физиономия на пикапа е дело на Пиер Льоклер, един от създателите на BMW X6, и подчертано ни допадна с голямата си хромирана решетка и агресивните светлини. Интериорът също е напреднал с поне десетилетие и предлага много удобства - 8-инчов тъч скрийн, автоматичен климатик, круиз контрол, USB и bluetooth, подгряване на седалките, автоматични светлини и чистачки. Двойната кабина спокойно побира петима души, макар че задната седалка е твърде изправена и не съвсем удобна при дълги пътувания. Някои от пластмасите вътре са доста недодялани, но това не е изненада при един пикап.

ИСТИНСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ при шестия Steed е в поведението му на пътя. Предното окачване е основно преработено и по-стегнато. Воланът е несравнимо по-директен, спирачките работят адекватно. Накратко, Steed вече се управлява като автомобил. Минус е само, че воланът не може да се регулира в дълбочина и на по-високите хора ще им трябва време да привикнат с позицията му. Товарният отсек е пораснал и дори във версията с двойна кабина е дълъг над метър и половина, с товароносимост повече от един тон.

В БЪЛГАРИЯ ПИКАПЪТ ще се предлага засега само с един двигател - двулитров турбодизел със 139 конски сили. Той работи гладко и има достатъчно въртящ момент за спокойни изпреварвания, но като цяло ни се видя флегматичен. Средният разход според производителя е 9 литра на 100 км в смесен цикъл. Ние постигнахме 10.3, но с доста спирания и потегляния, така че официалният показател може би е верен. Максималната скорост е 160 километра в час и Steed я поддържа спокойно на магистралата. Или по-скоро щеше, ако не си давахме сметка, че това е незаконно. Слабост е шумоизолацията - над 130 км/ч ще престанете да чувате радиото. Освен това вибрациите от двигателя се предават отчетливо по скоростния лост. Но като цяло това вече е нормална кола за междуградски пътувания, а не компромис като досегашния модел.

НАЙ-ХУБАВОТО Е, ЧЕ STEED е спечелил на асфалта, без да загуби нищо от офроуд способностите си. Системата 4x4 е на американския гигант BorgWarner и позволява три режима - задно предаване за нормални пътища, компютърно управлявано задвижване на четирите колела за хлъзгав терен, и накрая понижаваща предавка за наистина сериозни изкачвания. 20-те сантиметра минимален просвет са достатъчни, за да атакувате спокойно планините.

ЗА ДА СМЕ ЧЕСТНИ, Toyota Hilux, Ford Ranger или новият Nissan Navara ще ви предложат по-качествен интериор. Но и разликата в цената е подобаваща. Тарифите за Steed 6 още не са окончателни, но базовата версия с двойна кабина и 4x4 ще струва под 50 000 лева - с 11 до 19 хилядарки по-малко от конкурентите. А базовото оборудване включва спирачен асистент, асистент за потегляне по склон, датчици за налагянето в гумите, климатик, електрически стъкла и огледала, USB и bluetooth. За около 52 000 ще получите нашата тестова кола - със странични стъпенки, ролбар, отопление на седалките и 8-инчов тъч скрийн. И с надпис на таблото, който вече не би трябвало да плаши никого.

139 к. с. максимална мощност

1002 кг товароносимост

200 мм минимален пътен просвет

Тагове: steed 6 great wall
fallback
  • #6
    Учителя ( преди 7 години )
    То пък едни икономии от мита? В цяла Европа годишно се продават по-малко от хиляда GREAT WALL-a, За сравнение - само от дачия Дъстър се продават около 15 хиляди месечно в Европа...
  • #5
    Анонимен ( преди 7 години )
    В България не се произвежда никакъв автомобил В България не се сглобява никакъв автомобилТук само разопаковат готовата продукция от Китайи за да се избягват мита, акцизи , данъци, хомологация лъжат ,че ги сглобяват тук !говорете хората от селото работещи там, говорете с докерите, които ги разтоварват на пристанището !лъжа и измама толерирана от най-високо ниво !
  • #4
    pepe ( преди 7 години )
    Ако бяхме държава като държавите щяхме да сме направили поръчки за всички държавни структури кола произведена в България, едно, че са по-евтини и сравнително прилични, второ задвижва се икономиката по някакъв начин.
  • #3
    Анонимен ( преди 7 години )
    Zoom In, в момента май не. На паркинга е пълно с произведени коли
  • #2
    zoom in ( преди 7 години )
    А всъщност, в момента излиза ли изобщо някаква продукция от завода в Баховица?
  • #1
    76 ( преди 7 години )
    Bravo !
fallback
Последни