IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Yamaha се пробва при автомобилите

Този път нахлуват на територията на Smart

Yamaha се пробва при автомобилите

Компанията за производство на мотоциклети Yamaha представи на изложението в Токио концептуален компактен автомобил. Моделът се казва Motiv и се предлага в две модификации – бензинова и електрическа, като е насочен към пазара в Европа.
Yamaha се пробва при автомобилите
Автомобилът е първият в света, разработен по технологията iStream, патентована от известния британски конструктор Гордън Мъри. Той е сред създателите на суперколата McLaren F1. Сътрудничеството на Мъри с японската компания стартира още през 2008 г., но малко след това е прекратено заради световната финансова криза.
Yamaha се пробва при автомобилите
Motiv е разработен за 15 месеца, като ще трябва да се пребори на пазара в Европа с клиентите на Smart. Широчината и височината на модела на японците са съответно с 50 и 60 мм по-малки от тази на конкурента им, но двата автомобила са с еднаква дължина – 2690 мм. Японският мъник е със 100 кг. по-лек от Smart.
Yamaha се пробва при автомобилите
Бензиновата версия на Motiv е с 3-цилиндров мотор с обем 1.0 литра и мощност от 70 к.с. Задвижването е към задните колела, а скоростната кутия – 6-степенна роботизирана с двойно сцепление. Ускорението от 0 до 96 км/ч става за 10 секунди, а максималната скорост достига 160 км/ч.

Електрическата модификация разполага с 33 к.с., което позволява ускорение от 0 до 96 км/ч за около 15 секунди. При нея максималната скорост е 105 км/ч.
Yamaha се пробва при автомобилите
Motiv засега е само концептуален модел, тъй като ръководството на Yamaha не е решило да го пусне в серия. Ако това се случи, то стартът на производство ще бъде през 2016 г.

До момента компанията Yamaha е участвала в разработването на няколко двигателя, предназначени за спортни модели на Toyota, Lexus, Ford, Volvo, Lotus и Noble. През 90-те години на миналия век дори направи и опит да създаде собствен суперавтомобил. Още по темата вижте ТУК

Снимки: Yamaha
 

Тагове: yamaha yamaha motiv
0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    SeLaVi ( преди 10 години )
    Симпатяга!
  • #5
    13 rate up comment 2 rate down comment
    123 ( преди 10 години )
    Анонимний, тези Смартове за които говориш са бъкани с проблеми. Много хора на Запад изпищяха от тези каруци и за това продажбите им секнаха и никой вече не ги купува. Ямахата е не само готина на външен вид, но и съм сигурен, че японците няма да се изложат. Ямаха е много стабилна марка и каквото да произвежда го прави както трябва. А за моторите им да не говорим, че са едни от най добрите в света.
  • #4
    4 rate up comment 21 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Има Смартове за по 4000 лв дето може да си играеш с тях на блъскащи колички в града. Това к'во повече ти дава, освен зализаното дизайнче и скъпите фарчета?
  • #3
    20 rate up comment 7 rate down comment
    Triforce ( преди 10 години )
    Супер е! А RRE не разбира нищо, както винаги. Аз ако съм на Ямаха, ще предложа на Хонда да им правя дизайна на автомобилите! Ще имаме хем автомобил номер 1, хем дизайн номер 1!Какво по-добро тогава, за градска кола?
  • #2
    23 rate up comment 5 rate down comment
    СТРАХОТНО ( преди 10 години )
    това автомобилче за градъте иделно паркирш и не се притесняваш....японците мога и правят всичко от А до Я....
  • #1
    6 rate up comment 32 rate down comment
    RRE ( преди 10 години )
    Abe po- dobre da si praviat pianata i barabanite