IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

General Motors създаде своя система за деактивация на цилиндрите

Технологията позволява избирателно изключване на част от цилиндрите на двигателя

General Motors създаде своя система за деактивация на цилиндрите

Компанията Tula Technology, която е собственост на концерна General Motors, създаде технология за деактивация на част от цилиндрите на двигателя по времена движение. Системата се казва DSF, като позволява постигането на икономия на гориво от 15% при бензиновите агрегати.
General Motors създаде своя система за деактивация на цилиндрите
Системите за деактивация на цилиндрите придобиват все по-голяма популярност, като вече са разпространени при модели на марките Audi, Volkswagen, Chrysler, Dodge, Jeep, Honda и Bentley. При тях обаче изключването на част от цилиндрите при по-слабо натоварване е фиксирано, докато при технологията на GM то ще става избирателно.

Системата DSF ще работи по следния начин. Електрониката, управляваща двигателя, сама ще оценява нуждата от въртящ момент въз основа на данните от различните датчици. Така тя ще може да изключва някои от цилиндрите и съответно да намали разхода на гориво.

От General Motors твърдят, че технологията, която представлява софтуер, може да се използва не само за 4-цилиндрови, но и за 6- и 8-цилиндрови мотори. Според американците системата DSF ще може да бъде интегрирани в техни модели в близките 2-3 години.

Снимка: General Motors

 

 

 

Тагове: general motors
0 от 500
  • #1
    6 rate up comment 1 rate down comment
    fullthrottle ( преди 9 години )
    Само днес има няколко новини за автомобили претъпкани с електроника.Не ми се мисли,когато започнат дефектите при тези сложни системи.Недай си боже да си на някое по-отдалечено и гадно място когато се прецака поредният датчик и система-загиваш.А поправка само в официален сервиз на дилъра за сума с много нули.