IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla представи новаторски батерии

Те увеличават автономията на автомобила с до 50%

Tesla представи новаторски батерии

Новаторски батерии представи американският производител на електрически автомобили Tesla. Те бяха демонстрирани на борда на модела Roadster.
Tesla представи новаторски батерии
Моделът Roadster. Снимка: Tesla

Батериите са основна част от нов пакет, наречен 3.0, който включва още редица подобрения. Самите акумулатори са литиево-йонни и имат капацитет от 70 kWh. Подробности за конкретните оптимизации липсват, но от Tesla все пак уточняват, че батериите имат аналогичен размер с използваните преди това, но съхраняват с 31% повече енергия.

Пакетът 3.0 включва също така допълнителни аеродинамични елементи, благодарение на които коефициентът на челно съпротивление на машината е редуциран от стандартните 0.36 до 0.31. Компанията е поставила и нови гуми с ниско съпротивление при търкаляне, както и оптимизирани лагер-главини.

Благодарение на тези модификации автономният пробег с напълно заредени батерии на Tesla Roadster достига 640 км, или с около 40-50 % повече от преди.

За да представят новаторските технологии, инженери на Tesla ще пропътуват разстоянието между Сан Франциско и Лос Анджелис с новия оптимизиран модел. Демонстрацията ще се състои в началото на следващата година.

Тестовете на новите технологии ще продължат до пролетта на 2015 година, като след това се предвижда да бъдат включени в серийните модели на компанията.

Тагове: tesla tesla roadster
0 от 500
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    b.b. ( преди 9 години )
    Чудесна новина. А последния анонимен малко бърка сметките. Няма как на бензин да ти излиза по-евтино отколкото на ток. Цената на ел. в момента е 20 ст за дневна и 14 за нощна енергия. Т.е. 70 кВт/ч са 14 лв на дневна и 9,8 лв на нощна ел.енергия. Та пита се колко трябва да падне цената на бензина, за да може с 10 лв да изминеш 640 км. При разход 6/100 какъвто е реалният разход, а не по каталог ДВГ ще изгори 38,4 л. Т.е. бензина трябва да стане 26 ст! А такава цена съгласете се вече е немислима.
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    с ( преди 9 години )
    Специално Тесла прави мрежа от безплатни суперзарядни станции като за 2015ще има две такива и в България!
  • #7
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Много добра новина, но има още много по което да се работи. Трябва редукция на цените на ел. автомобилите, защото цената им е неоправдано висока. сложноста на ДВГ двигател с трансмисия е в пъти по-голяма от електромотор и батерия, но въпреки това ел. колите са двойно по-скъпи. Вероятно това се дължи на все още малките тиражи. Само силна мрежа от зарядни станции за бързо зареждане, добър пробег и конглокентни цени ще изпратят ДВГ в музея, но е ясно че бъдещето е на ел.колите. Обаче няма да се учудя с тия скокове на цената на електричеството и спада на цените на петрола, накрая ДВГ да излиза по икономично. 70 киловата акумулатор си е 17лв. по днешните цени на тока а се говори за нови увеличения от април.
  • #6
    7 rate up comment 4 rate down comment
    ДО Roadrunner ( преди 9 години )
    Ами тогава значи говориш не за подобряване на ускорението, а за подобряване на пробега. :)
  • #5
    27 rate up comment 1 rate down comment
    ДО Roadrunner ( преди 9 години )
    Амиго, ако си беше учил малко уроците по физика, щеше да знаеш, че като става въпрос за ускорение, тоест голям въртящ момент, по добър двигател от електромотора няма! Обикновен ДВГ е необходимо да се развърти до определени обороти, преди да досигне максимален момент, докато ел. мотора стартира от 0 със максимум въртящ момент. С други думи, не ти трябва ДВГ за по-добра динамика.
  • #4
    18 rate up comment 2 rate down comment
    Нев до Бай Коста ( преди 9 години )
    "Обикновено се премълчава колко изкарват като километри и години батериите, колко би струвала подмяната и какво ще правим със старите."Значи доколкото си спомням, за Приус батерията има 8 години гаранция, като при правилна експолатация без проблеми изкарва 10 години. Недостатък е, че след 8-9 години експолатация, се губят около 15-20% от капацитета, което не е такава болка за умиране, като се има предвид, че и на конвенционален ДВГ след 10 години част от конете стават магарета! :)
  • #3
    15 rate up comment 6 rate down comment
    Бай Коста ( преди 9 години )
    Фабрика за добри новини.Обикновено се премълчава колко изкарват като километри и години батериите, колко би струвала подмяната и какво ще правим със старите. Когато станат на цената на Дачия и достатъчно надеждни, ще си купя и аз.
  • #2
    29 rate up comment 1 rate down comment
    Нев ( преди 9 години )
    Чудесни новини, дано да проължава да се развива със същите темпове тази индустрия! 600+ км автономен пробег са напълно достатъчни за да ме накарат да си взема подобен автомобил!
  • #1
    33 rate up comment 0 rate down comment
    power ( преди 9 години )
    Дано това да е началото на края на петролните шейхове.