IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Големият провал на британското автомобилостроене

Моделът Allard Clipper е резултат от сътрудничеството на няколко различни компании

Големият провал на британското автомобилостроене

Автомобилостроенето във Великобритания има както невероятни постижения, така и сериозни провали. Може би най-големият от тях е прословутия Allard Clipper – микрокар, който често попада в класацията на най-неудачните и най-уродливи на външен вид машини.
Големият провал на британското автомобилостроене
През миналия век марката Allard е известна с леките си каросерии, които са добре комбинирани с мощта на американски двигатели. Моделът J2 (на втората снимка) се превръща в легенда, след като успява да спечели трето място  в „24 часа на Льо Ман“. Неслучайно самият Карол Шелби се вдъхновява от него при създаването на знаменитата си Cobra.
Големият провал на британското автомобилостроене
Само че Allard никога не продава автомобили в големи обеми и в началото на 50-те години неговите собственици решават да се насочат към нещо по-доходно. Те виждат възможност в растящия пазар на микроколи. По това време трициклите набират популярност на Острова, като за тях не се изискват шофьорски права.

През 1953 г. Allard влиза в алианс с друга компания – Powerdrive, която трябва да създаде дизайна на новите коли. От своя страна Allard отговаря за шасито и механичните компоненти. Дизайнер е някой си Стивън Танги, който обаче явно не си е свършил добре работата. Машината има 1 колело отпред и 2 отзад.
Големият провал на британското автомобилостроене
Самото шаси е успешно, тъй като за да намалят разходите в Allard използват части от други транспортни средства, включително компоненти от мотоциклети BSA, кормилен механизъм от Fors и спирачки от Morris Minor. Двигателят е 350-кубиков с 8 к.с., дело на компанията Villiers. Заради намаляване на теглото целият корпус е направен от плексиглас, което за първи път се случва в британското автомобилостроене.

Каросерията е поръчана на компания, занимаваща се с производство на самолети, която обещава тя да бъде много евтина. Така резултатът е готов само след няколко месеца и в Лондон е показан първият прототип. Той разполага с допълнителна седалка за дете, няма мигачи и е евтин. Освен това е конкурентоспособен на останалите коли от този клас не само като цена, но и като външен вид.
Големият провал на британското автомобилостроене
В началото на 1955 г. са произведени 20 бройки от автомобила, но в крайна сметка се появява големият проблем. Оказва се, че те са два пъти по-скъпи от първоначално определената цена. Самото производство върви твърде мудно, заради бавенето на доставката на каросерии. В крайна сметка Allard продава само няколко бройки, които обаче скоро са върнати в завода заради проблем с двигателя.
Големият провал на британското автомобилостроене
Проектът е спрян, а до наши дни са оцелели едва 3 бройки – две в Англия и една в Германия. Вероятно заради това Allard Clipper влиза в историята като най-лошият британски автомобил, като изпреварва и провала Reliant Robin.

Що се касае до партньора на Allard – компанията Powerdrive, тя продължава да се занимава с производство на микроколи. И години по-късно създава красив трицикъл с правилната конфигурация – 2 колела отпред и 1 отзад.
Големият провал на британското автомобилостроене
Снимки: Allard

 

 

 

Тагове: allard clipper powerdrive
0 от 500