IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Този път индийци ще спасяват Saab

Mahindra & Mahindra ще получи контролния пакет акции на компанията

Този път индийци ще спасяват Saab

Ситуацията с компанията Saab Automobile, която за пореден път през последните години е изправена пред банкрут, е на път да се подобри, съобщава агенция Bloomberg. Според информацията, собственикът на марката National Electric Vehicle Sweden (NEVS) е на път да подпише договор с два инвеститора, които да спасят шведския производител.
Този път индийци ще спасяв Saab
Това са индийската Mahindra & Mahindra и китайската DongFeng, с която NEVS вече има съвместно предприятие. За индийците това е втори опит да придобият контролният пакет акции на шведския производител, след като през 2011 г. преговорите пропаднаха. Именно тогава скандинавците бяха закупени от NEVS, но и това не отказа Mahindra & Mahindra от опитите за сътрудничество със Saab.

В момента в завода на марката в Тролхетан вървят сериозни съкращения, като те са засегнали повече от 200 души. Ръководството на NEVS подаде молба за защита от банкрут пред шведски съд, но тя не бе уважена, тъй като предоставената документация не беше пълна.

Знае се обаче, че NEVS дължи пари на доставчиците на различни компоненти, които са около 900. Един от тях е базираната в Хонгконг компания National Modern Energy Holdings, която е собственост на NEVS и която има да получава 163 млн. долара. Външният дълг на консорциума възлиза на 575 млн. долара.

В Швеция са категорични, че ако в близките дни Saab Automobile не намери нов спасител, то компанията ще бъде принудена да прекрати съществуването си. А всички нейни активи ще бъдат разпродадени, за да може да се изплатят задълженията към кредиторите и доставчиците на части и компоненти.

Снимка: Saab
 

 

 

 

0 от 500
  • #4
    20 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    ГМ купува СААБ през 1990г, Исигния е модел от 2008г. Кви технологи, какви 5 лева са и сложили? Или си много *** или си на 10 години. А най-лошият вариант е да си *** и на 10 години.
  • #3
    9 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Ако бяха толкова страхотни, янмаше да са в това немилостно положение , да сменят собственици и никой да не ги иска. Единствения проблем на СААБ е СААБ.
  • #2
    11 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Единствения проблем на Сааб е Дженерал Моторс. Те купиха марката за да и вземат всички технологии, после я фалираха за да сложат тези технологии в Опел Инсигния. На всичкото отгоре взеха технологиите заедно с лиценза и в момента индииците ще спасяват името Сааб и разни стари разработки. Става за индииския пазар но в Европа никога повече няма да се възродят. Нека запазим минута мълчание за Сааб!
  • #1
    26 rate up comment 1 rate down comment
    Фетз ( преди 9 години )
    Толкова ме е яд за Saab. Автомобилите им са страхотни, жалко, че имат такава зла участ със всеки следващ собственик. Ако има добри инвестори и изкарат няколко нови модела могат да последват Jaguar или Land Rover и успехите им.