IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Българи се класираха втори в еко-маратона на Shell

Отборът на ТУ - София участва с електромобил, задвижван от водородна горивна клетка

Българи се класираха втори в еко-маратона на Shell

Български отбор зае второ място в Европа на финалите на тазгодишното издание на инициативата за икономия на гориво Shell Eco-marathon 2013. Автомобилът с водородна горивна клетка на студентите от Технически университет – София – Еко 2 - измина 82,85 км с 1 кВтч енергия.

Студентите доказаха уменията си да експериментират с различни източници на енергия, постигайки високи резултати. След като миналата година се класира втори с автомобил с електрическа батерия, тази година отборът пое предизвикателството да използва водород за набавянето на енергия.

В същата категория студентите от ТУ – София участваха и през 2011, когато изминаха 63 км с 1 кВтч енергия и заеха четвърто място в Европа. Тази година с усъвършенстван автомобил те успяха да подобрят постижението си с 20 км.

„За нас второ място означава победа.“ - коментира Петко Недялков, мениджър на отбора на Технически университет – София. „Гордеем се с това, че в търсене на ефективни решения за по-интелигентно придвижване успяхме да подобрим собствения си резултат отпреди две години. В бъдеще предизвикателството пред нас е още по-голямо, защото ако решим да продължим участието си с автомобил с горивна клетка с водород, ще трябва да надминем резултата от 145,7 км с 1 кВтч енергия на първия отбор в нашия клас – този от Нант, Франция.“ - допълни той.
Българи се класираха втори в европейския Shell Eco-marathon
В своята първа година в състезанието за икономия на гориво електромобилът на учениците от Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм от гр. Чепеларе също постигна достойно представяне. Учениците изминаха 155,57 км с 1 кВтч енергия и се наредиха на 24-то място от общо 36 отбора в тяхната категория. Те се състезаваха с прототип, задвижван с електрическа енергия и соларен панел. Победител тази година е френски отбор – „Паске“, който измина 1 224,1 км с 1 кВтч енергия и постави нов рекорд в своята категория.

Снимки: Shell


 

Тагове: shell eco-marathon
0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    В българия докато навлязът по-евтини ел.коли и хибриди и те ще са станали безмислени за страната ни. Като гледам как от ДЕКЕВР искат ново увеличение и то с 40% на тока с тези темпове докато ни залеят хибридите май дизела и бензина ще са по-евтини от тока, така стана с дизела, когато дизела тук бе 3 пъти по-евтин от бензина, тука там някой караха дизел, когато дизела стана масовка в страната дизела изпревари като цена бензина!
  • #5
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Cenitell ( преди 10 години )
    Поздравления за отбора ни и до вас, всички българи! Отново доказахме на тези, които са измислили и тока, и хибрида и водорода и са с големи парични средсдтва, че сме дарени с иновативен ум! Така е било още от древността!
  • #4
    6 rate up comment 0 rate down comment
    бавареца ( преди 10 години )
    какво неясно има - едното е прототип - като това на снимката , а другото е Градски прототип - т.е. нещо което долу горе става за ежедневно ползване в градска среда - затова изминава много по малко километри. но постижението на ТУ София явно е по качествено.
  • #3
    12 rate up comment 0 rate down comment
    бъчваря ( преди 10 години )
    Браво момчета! Само така!
  • #2
    21 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Наистина браво на нашите, но направо съм изумен от разликата в километрите между първия и втория в тази категория. Нашите са изминали 82,85 км. а първия е изминал 145,7 км почти двойна разлика, французите имат страхотен отбор. А още по-брутално е постижението на французите от отбора на автомобила задвижван с електрическа енергия, които са и най-големия победител далеч над останалите победители в категорията, ненормалниците са изминали 1 224,1 км с 1 кВтч енергия. Това е невероятно.
  • #1
    14 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Браво на нашите момчета!