IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пълна промяна: тестваме новата Toyota Yaris

Изглежда различно, и стои на пътя по съвсем друг начин. Достатъчно ли е това, за да я изстреля към върха в Европа?

От двайсет години Toyota предлага Yaris най-вече за онези, които не се вълнуват прекалено от дизайн или динамика, но пък са загрижени за неща като икономия и надеждност. Сега обаче идва четвъртото поколение, за което от пръв поглед можем да кажем, че иска да скъса с тази традиция.
   
     
 
    
     
Първо, то е построено на изцяло новата TNGA платформа, която позволява неща, немислими за цивилните тойоти доскоро. И второ, дизайнът вече не е дело на Стиви Уондър.
 
  
Toyota Yaris тест драйв
   
   
Yaris следва насоката от новите CH-R и Corolla, но тук линиите са по-премерени и цялостното впечатление ни харесва повече. Особено в профил: колата изглежда точно като спринтьор, заел вече стартова позиция. Разширените задни калници неясно защо извикват образа на Ники Минаж. Свързаните задни светлини изглеждат ефектно, особено като си припомните какво беше преди това.
  
  
Toyota Yaris тест драйв
   
   
Единственият спорен елемент е тази част от бронята, с толкова модния карбонов ефект. Но под него има точно толкова въглероден композит, колкото и в пакетчето ви с чипс.

Има обаче друго отношение, в което промяната е положителна. Напук на общата тенденция към гигантизъм напоследък, тази кола е всъщност по-къса от предишната, и по-ниска. Но за сметка на това е с по-голямо междуосие, така че има повече място вътре.
 
   
Toyota Yaris тест драйв
   
    
Не чак толкова място, че 190-сантиметрови пътници да седнат удобно на задната седалка. Но напълно достатъчно да се чувства комфортно едно нормално семейство. Все пак, ако искате просторна задна седалка, Honda Jazz или Volkswagen Polo ще се представят по-добре.
 
   
Toyota Yaris тест драйв
  
    
Другата област на революционна промяна е вътрешният дизайн. Интериорът винаги е бил слабо място на Yaris. Функционален, но толкова скучен и евтин, че трябваше да си вземете допълнително кафе, за да не заспите само от вида му.
Сега нещата изглеждат много по-добре. Не е най-свежият дизайн в сегмента, но е много по-разчупен и напълно съвременен.

Не ни допада много мултимедията, забодена сякаш със сила върху таблото - но пък така е много удобна за управление. Освен това, слава богу, има и физически бутони.
 
  
Toyota Yaris тест драйв
    
     
Всички нива на оборудване получават такъв сензорен екран, разликата е само в размерите, и то не твърде голяма. Реакциите му са бавнички, а и графиката не е от красивите. Но пък даже най-базовото ниво има Apple CarPlay и Аndroid Auto, така че можете да ползвате всички функционалности от телефона си. Серийни са USB портът и Bluetooth връзката.

Седалките са безукорно удобни и лесно се настройват и на височина. Имате и немалко места за дребни вещи, както и доста дълбока жабка. Високите версии получават и много добър head-up дисплей.
 
  
Toyota Yaris тест драйв
  
   
Намалената дължина обаче се е отразила на багажното пространство. Yaris вмества едва 286 литра - с 65 по-малко от Polo и с почти 100 под бензиновото Renault Clio. Но формата на багажника е добра и той вмества повече, отколкото бихте очаквали.

Дотук всичко е много добре. Но сега идва моментът да говорим за динамика.
 

Toyota Yaris

116 к. с. максимална мощност

175 км/ч максимална скорост

9.7 секунди 0-100 км/ч


Това, което караме, е хибридната версия, с 1.5-литров бензинов мотор с три цилиндъра, и малък електромотор с батерия в добавка. В градски условия потеглянията и късите преходи стават само на ток, с приятна пъргавина. Общата мощност е пораснала леко до 116 конски сили. Ускорението от 0 до 100 км/ч е под 10 секунди, което никак не е зле за такава кола. Зле е само начинът, по който те се постигат.
  
    
Toyota Yaris тест драйв
  
    
И самият двигател, и електрическата версия на безстепенна трансмисия не са създадени за спорт. Дори и леко натискане на педала вече произвежда шум като от стара пералня. От Toyota не са вложили прекомерни усилия в шумоизолация, така че просто ще ви се отще да настъпвате педала.

А това е жалко, защото това е първият Yaris, който наистина би могъл да понесе по-спортно каране. Воланът е доста прецизен, купето се държи чудесно при странични ускорения. Но ако държите на емоциите, все пък съществува и фантастичната Yaris GR, разработена от спортното поделение на Toyota.

А тази цивилна версия компенсира за недостатъците си с добре познатото предимство: икономията. Toyota обещава между 3.8 и 4.9 на сто разход в смесен цикъл. В нашия тест, при който не караме особено пестеливо, постигаме 4.6 литра на сто.
 
   
Toyota Yaris тест драйв
  
   
За съжаление за този завиден разход плащате по два начина. Първо, чрез безмилостно олекотяване, до общо 1080 килограма. В името на което японците са вложили тук ламарина с дебелината на станиол от цигари. Затова и затварянето на вратите произвежда същия звук като Вартбург от детството ни.
 
   
Toyota Yaris тест драйв
  
   
Втората цена, която плащате за ниския разход, е при самата покупка. България е един от малкото европейски пазари, където можете да имате Yaris и само с бензинов двигател, като най-базовият вариант със 72 коня започва от 28 000 лева. Но хибридът започва от 35 800 за най-ниското ниво. Добре оборудвана кола с двуцветно боядисване е 43 000 лева, а специалната Premier Edition, с аудиосистема от JBL и 17-цолови джанти, надхвърля 46 000 лева. Това е доста солено за малка градска кола.
  
  
Toyota Yaris тест драйв
  
   
Или по-скоро беше доста солено допреди 4-5 години. Но после новите екологични лимити и задължителни изисквания на ЕС толкова вдигнаха цените на обикновените бензинови модели, че хибридите вече не изпъкват сред тях. Освен с онова качество, с което познаваме колите на Toyota отдавна: способността да устояват по-добре на времето.


Още снимки от теста на новия Yaris вижте в ГАЛЕРИЯТА:

0 от 500
  • #16
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    По *** статия не бях чел. Определено няма връзка между пробното шофиране и описанието, което се дава. Колата е уникална и като разход и като усещане. Който не вярва нека лично да се убеди в това, защото се предлага тест драйв на модела. Нека после да пишат простотии.
  • #15
    3 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ефтинджос количка за шарани
  • #14
    5 rate up comment 19 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Най-евтината кола от марка ширпотреба. Направо се развълнувах от тая кола...
  • #13
    12 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Колата не определя моженето, рядко се вижда на пътя някой който наистнина кара добре и да ти дойде отвътре да кажеш този си заслужава мерцедеса 100%. Обикновено е точно обратното, но това и не е учудващо за нашите ширини като се знае обикновени кои карат такива коли и развалят реномето на иначе хубавите марки.
  • #12
    7 rate up comment 9 rate down comment
    Useless ( преди 2 години )
    Айде стига с това да ти върши работа. Те като гледам потурите са по-удобни от Слим фит,но по улиците никой не е тръгнал да ги носи. Една вещ трябва да носи някаква емоция.Ако бяхме роботи нямаше да ни пука,но сме човешки същества и това има значение.
  • #11
    7 rate up comment 17 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    ФВ. ъп. ГТИ. за. около 35к. е по-готина кола. 990 кг. 115 коня с турбо
  • #10
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Б ( преди 2 години )
    Фена на УДИТО,един безплатен съвет.Хвали старото,карай новото!
  • #9
    13 rate up comment 5 rate down comment
    Б ( преди 2 години )
    Те ще са сигурно твой набор,едва ли някой ще им обръща внимание.Карай си таралящниците и бъди щастлив момко млади и невръстни.
  • #8
    6 rate up comment 33 rate down comment
    Ауди Фена ( преди 2 години )
    За тези пари знаете ли каква машина Ауди ще взема?Всеки ще ме оважава.Какъв Мерцедес ще взема?Всеки ще се обръща ще гледа!Това какво е тоиота всички се смеят на тоиота . Кат кажеш тоиота никои не гледа на тебе като серозен човек
  • #7
    13 rate up comment 2 rate down comment
    До 6 ( преди 2 години )
    Еми то така се правят 15 млрд долара годишна печалба :)