IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електрошок: тестваме смайващото Audi RS e-tron GT

До 650 коня, 3.3 секунди от 0 до 100 км/ч и 4х4 като никое досега: това електрическо Audi може да си вади хляба и като влакче на ужасите

В последните 7-8 години сме казвали "Убиецът на Tesla" за какво ли не - от Faraday Future и Lucid Air до най-малкия Volkswagen ID.
Това Audi e-tron GT не иска да е убиец на нищо. Освен може би на законите на Нютон.
  
   
 
   
    
Ако следите автомобилните новини, може би ще кажете, че това е просто Porsche Taycan с променена физиономия. Но това не е особено точно: двата автомобила са разработени успоредно и с обединените усилия на Porsche и Audi. Те действително споделят много неща. Една и съща платформа, наречена J1. Една и съща 800-волтова система, която позволява зареждане при цели 270 киловата - рекорд сред съвременните електромобили. Едно и също адаптивно пневматично окачване. И, разбира се, една и съща батерия с капацитет 93 киловатчаса. При Audi обаче използваемият капацитет е мъничко по-висок.
 
  
Audi RS e-tron GT тест драйв
 
    
Porsche предлага няколко разновидности на своя електромобил, включително и една бюджетна - в кавички - версия само със задно предаване. При Audi няма чак такъв избор: E-tron GT идва само в два варианта, и двата - със задвижване на четирите колела.


 

Audi RS e-tron GT

598 к. с. максимална мощност

830 Нм макс. въртящ момент

3.3 секунди 0-100 км/ч


Обикновената версия GT quattro има 476 конски сили. Което е доста. Но тази RS има 598. Които за две секунди и половина могат да станат почти 650 при включен launch control.
Вземете тази мощност, комбинирайте я с моменталния въртящ момент на електромоторите и специалната двустепенна трансмисия, и ще получите машина, която може да си изкарва хляба и като влакче на ужасите.
 
   
Audi RS e-tron GT тест драйв
   
    
RS версията прави 100 км/ч от място за едва 3.3 секунди. Тествали сме и немалко бензинови автомобили, способни на нещо такова. Но усещането няма нищо общо. Тук няма никакво изчакване моторът да се развърти и колата да набере скорост. Максималното ускорение идва веднага и буквално те стиска за гърлото. И може здравата да те изненада, както се случи на нашия оператор.
  
    
Audi RS e-tron GT тест драйв
  
   
Все пак няма нужда да се отплесваме чак толкова. Tesla Model S Long Range е по-бързa от 0 до 100 км/ч с една десета. А новият Model S Plaid - с повече от секунда. Но авансът на Tesla продължава, само докато се движите по права линия. В завой състезанието между това Audi и Model S е като между гепард и хипопотам.
  
  
Audi RS e-tron GT тест драйв
   
   
E-tron GT има по един електромотор във всяка ос, и електронно разпределение на въртящия момент. Има също електронен контрол на задния диференциал, и компютър, който обработва информацията за пътя по няколко хиляди пъти в секунда. Нашата тестова кола има и завиващи задни колела за по-добра маневреност. Активната аеродинамика включва не само повдигащия се при определена скорост заден спойлер, но и подвижни панели на пода, които осигуряват максимално прилепящ ефект. Колкото до батерията, тя наистина тежи почти колкото цяло трабантче, но е монтирана в пода и смъква чувствително общия център на тежестта.
   
     
Audi RS e-tron GT тест драйв
  
  
Ефектът от всичко това е неземно сцепление. В буквалния смисъл. Никога не сме карали кола с такава маса, която да се държи по този начин в завой.

Въпросната маса е 2347 килограма без шофьора - с над двеста повече от сравнимата Tesla. Но за тази разлика има две много добри причини. Едната е изключително сложната система за охлаждане на батерията. Благодарение на нея E-tron GT може да прави изстрелвания от 0 до 100 км/ч колкото искате пъти - или поне докато има енергия в батерията. Докато Model S дава максималното ускорение само първите два пъти, и след това чувствително забавя темпото, за да избегне прегряване.
  
 
Audi RS e-tron GT тест драйв
  
   
Втората причина за по-високото тегло на Audi е, че германците са отделили далеч повече внимание на шумоизолацията. В нашата кола дори стъклата са трислойни, за да поглъщат всякакви външни шумове. E-tron GT щеше да бъде направо плашещо тихо, ако инженерите не му бяха добавили специален саундтрак. При спокойно движение той е като футуристичен фонов шум. При настъпен педал се променя във вой на турбина.
  
  
Audi RS e-tron GT тест драйв
  
    
Другото изумително нещо е как при това тегло, и при тези гигантски джанти, тази кола успява да вози толкова меко. Адаптивното въздушно окачване е серийно за RS и опция при quattro версията - и определено си заслужава. С него това е истински гранд турър - мощен, но и отпускащ и фантастично комфортен. Мятате отзад куфарите си и потегляте на пътешествие из континента.
   
   
Audi RS e-tron GT тест драйв
  
   
В тази мечтана картина обаче има и две малки пукнатинки. Първо, мястото за куфарите не е чак смайващо. E-tron GT има 81-литров багажник отпред, но там влизат кабелите за зареждане, и 350 литра отзад. Това е прилично, но само докато се сетите, че при Tesla е над 700 литра.
  
   
Audi RS e-tron GT тест драйв
  
   
И второ, ще трябва да си изберете континент с достатъчно зарядни станции. Обхватът с едно зареждане е между 430 и 472 километра по теста на WLTP. Ние след 200 изминати километра имаме заряд за още 86. Но това е по-скоро възможният минимум - при ожесточено настъпване и двайсетина максимални ускорения. Смятаме, че ако карате енергично, наслаждавайки се все пак на колата, спокойно ще направите 350.

Това е предостатъчно за Европа, където вече има добра мрежа от бързи станции с прав ток. На такава станция можете да добавите 100 километра обхват за пет минути.
  
   
Audi RS e-tron GT тест драйв
  
  
Интериорът може да разочарова малко любителите на фантастиката, защото е съвсем нормален. Седалките са чудесни, макар че скосеният таван отзад ще опира в главите на по-високите пътници. Мястото за краката е изобилно, както и тези за дребни вещи.

E-tron GT има два големи екрана - един за мултимедията и втори, който замества приборите пред шофьора. Графиката и резолюцията им са над всякаква похвала. Навигацията има триизмерен ефект и ще ви подтикне към изследователски мисии. Колата има постоянна връзка с интернет и може по всяко време да ви прочете на глас прогнозата или текущите новини - макар и с дървения глас на компютъра от "Седморката на Блейк".
 
   
Audi RS e-tron GT тест драйв
   
    
Дори и стандартната quattro версия, която струва около 203 000 лева, е богато оборудвана: електрически седалки с подгряване, тризонов климатроник, блутуут с едновременно свързване на два телефона, адаптивно въздушно окачване, стъклен покрив.
  
  
Audi RS e-tron GT тест драйв
  
    
При RS цената отскача до цели 276 000 лева. Но пък добавя активния заден диференциал, аудио от Bang&Olufsen, матрични светлини, 20-цолови джанти. Това е с цели 25 хиляди лева под очакваната цена на Model S Plaid. Но ако ви изглежда твърде евтино, има достатъчно опции да подлудите счетоводителя си - 10 000 лева допълнително за индивидуален цвят, 10 000 за кожен салон, 9 000 лева за карбоновия пакет и още толкова за карбонов покрив, 6500 за спирачки с покритие от волфрамов карбид, и още хилядарка, за да са цветни спирачните апарати...

Накрая сметката може да ви се стори доста солена. Но e-tron GT не е просто бърз и комфортен електромобил. Той най-после ни доказва, че и в електрическата ера колите ще могат да ни развълнуват. И затова си струва цената.


Още снимки от теста на RS e-tron GT вижте в ГАЛЕРИЯТА:


0 от 500
  • #21
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Морджи ( преди 10 месеца )
    За тези пари по добре М5 компетишън CS !!!Хем по бързо ,хем и глас вади.
  • #20
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    до 20 - пожелавам им успех да навържат 1.5 вата батерийки АА, да го задвижат по някакъв начин :D
  • #19
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    100 kwh батерия - това е всичко друго но не и екология! по-добре да караш V8 или дърт дизеляк!
  • #18
    2 rate up comment 0 rate down comment
    От село ( преди 2 години )
    След 25 г. всички перничани ще си го купят на Горубляне за 2000 лв. ,,Нов Внос,, каран от пенсионирана немска учителка
  • #17
    1 rate up comment 18 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ами Ауди е - някаква обратна връзка от волана или забавление трудно може да очакваш.
  • #16
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Защо ли си мисля че Ауди A6 RS не е много по различно като цена от RS etron. Та цената си му е перфекта, това че е скъпо е различно
  • #15
    4 rate up comment 3 rate down comment
    БатМан ( преди 2 години )
    Първите батерии на Tesla X е вече на 8г и има достатъчно статистики (независими!) за деградацията и тя е повече от добра - батерията е на между 80 и 90% от първоначалният капацитет в сависимост от пробега. Има Тесли на 200к мили или 320+ хиляди километра.Стига с тез вицове за батерията, че щяла да се сменя на 3г или 5 или 8...Проблемът с рециклирането е при ударените коли. В Европа все още никой не се навива да ги рециклира, но и това ще стане!Айде поздрави и весели празници!
  • #14
    12 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Искрено завиждам на екипа изпробвал този автомобил.
  • #13
    16 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До #13 и #14Много сте смешни с 20годишните си дръгели. Новите - тва, новите - онова. Нима няма 10г Аудита и в момента? Кой си купува чисто нова кола с идеята да я кара 20г? Никой! Тези сметки са за друг... Карам вече 3та чисто нова кола. Електроника не съм сменявал досега! Пък вие си пишете клишираните глупости и наблягайте на карбураторните модели, там електроника няма
  • #12
    7 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Качествените бензинови автомобили имат мобилност около 15-20 години. Японските джипове минимум 25 години. А тези електрически коли колко им е мобилността? Можем ли да говорим за екология ако хвръляме колата за скрап след 7-8 години?Нещо не ми се връзват нещата.