IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi e-tron изкачи най-трудната ски-писта в света (ВИДЕО)

Германците показаха възможностите на електрическия кросоувър

Audi e-tron изкачи най-трудната ски-писта в света (ВИДЕО)

В австрийския курорт Кицбюел се намира една от най-трудните ски-писти в света - "Щтрайф", където на места наклонът достига 85% (40,36 градуса). Именно на нея световният шампион по рали-крос и двукратен първенец в германския шампионат за туристически автомобили (DTM) Матиас Екстрьом демонстрира възможностите на електрическия кросоувър Audi e-tron.

В случая от Audi заложиха на специален прототип, а не на серийната версия на модела. Машината на Екстрьом разполага с 3 електромотора - един отпред и два отзад (същата схема беше използвана при концептаe-tron quattro от 2015 г.) , докато стандартният e-tron има два - по един на всяка ос.

Audi e-tron

Сумарната мощност на трите електромотора на прототипа е 503 к.с., а максималният въртящ момент на колелата достига 8920 Нм. Специално за преминаването на "Щтрайф" инженерите на Audi са променили програмата за управление на електрическите двигатели за по-добро разпределение на въртящия момент на всяко колело.

Помощ на германския производител оказва и компанията Red Bull, с чиято помощ бяха направени промени по електромобила. Те включват специални настройки на силовия агрегат, допълнителен каркас в салона, състезателни седалки с 6-точкови предпазни колани и 19-цолови гуми с шипове.

Самото видео стартира с напомняне на друга впечатляващо постижение на Audi от 1986 г. Тогава седанът Audi 100 CS Quattro се изкачи по ски-шанца с наклон 77% в Каипола (Финландия), което за времето си е дори по-трудно от това, което сега прави e-еtron. Идеята на немците е, публика да започне да приема quattro не само като механично задвижване на четирите колела, а и като електрическа технология.

"Ние разширихме границите, за да демонстрираме техническите възможности на технологията quattro в електромобилите", коментира представителят на фирмата Петер Оберндорфер. А Матиас Екстрьом допълни, че е поразен от това, как кросоувърът на ток се справя на толкова труден терен.

Снимки и видео: Audi

0 от 500