fallback

Робот открива рано дупките на пътя и ги унищожава

Правителството в Лондон готово да инвестира в модерната технология с AI

Първият в света робот за запълване на дупки излезе на улицата за тестове на своята AI технология. Странното устройство изглежда като кръстоска между Cybertruck и охлюв, но създателите му твърдят, че може да открива щети по пътните настилки рано и унищожава дупките преди дори да са се появили.

 

Наречена Autonomous Road Repair System (ARRES) PREVENT, машината използва изкуствен интелект за да открива иначе невидими пукнатини в асфалта.Те се образуват, когато водата проникне в тях и след това се разширява, когато замръзва през зимата. След това по-широките пукнатини се увеличават под въздействието на трафика.

Но ARRES PREVENT може да инжектира пукнатините със силен уплътнител, за да спре навлизането на вода в тях. И дори когато се образуват кратери, той ги мери, за да предвиди условията на трафика, преди да предупреди служителите кои зони изискват най-спешна поддръжка.    

Джаджата е разработена от Robotiz3d и Университета на Ливърпул, в партньорство с инженерите на Highways Council на Хертфордшир.  Оттогава той е преминал тестове в "реални условия" по пътищата на окръга, където през последните години вече са поправени над 20 000 дупки. А националното правителство потвърди, че обмисля използването на подобна техника, за справяне с чумата с дупките във Великобритания (каква ли дума ще използват, ако дойдат у нас). 

Министърът на транспорта Луиз Хей каза пред „The Sun“: „Това ново правителство даде просто обещание: да помогне на общините да поправят още милион дупки всяка година и ние ще го изпълним. Ние ще осигурим парите, от които се нуждаят, и ще ги подкрепим с авангардни технологии, за да се справят по-бързо с проблемните пътища“, каза тя.    

fallback
  • #2
    анонимен ( преди 1 час )
    До 1 - Те и. от там изчезват, споко.
  • #1
    Горката ( преди 3 часа )
    машинка, след 5 минути по нашите "пътища" ще изпуши завинаги!
fallback
Последни