IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-скъпият Citroen 2CV в света е от дърво

Репликата на култовия френски автомобил беше продадена за 210 000 евро

Най-скъпият Citroen 2CV на всички времена вече не е истински екземпляр от култовия френски модел, а дървена реплика, която беше продадена за рекордните 210 000 евро на 35-ия аукцион Rouillac в Château d'Artigny, близо до Тур (Франция).

 

1955-Citroen-2CV-wood-record-holder-13

 

Рекордьорът всъщност няма почти никакви оригинални части, но е напълно функционален автомобил, който може да развие скорост 80 км/ч. В същото време обаче този единствен Citroen 2CV не е регистриран и не може да се движи по обществените пътища. А също така е закупен от Жан-Пол Фаван - основателят на Musée des Arts Forains, и най-вероятно ще се появи в експозицията на музея.

Автомобилът се отличава с изцяло дървена каросерия, изработена от овощни дървета - череши, круши и ябълки. Повечето интериорни елементи, включително арматурното табло и волана, също са изработени от дърво, въпреки че тапицерията на седалките и платненият покрив са запазени.

 

1955-Citroen-2CV-wood-record-holder-7-1536x1025

 

Автор на необичайния Citroen 2CV 2CV е френският производителя на мебели Мишел Робилард, който започва да работи по проекта през 2011 г. и е вложил повече от 5000 часа труд.

Репликата официално се нарича 2CV, като е вдъхновена от модела на Citroen от 1955 г., но всъщност се задвижва от 602-кубиковия двуцилиндров двигател с въздушно охлаждане на 3CV. А колата е базирана на шаси от Citroen Dyane от 1969 г., което е почти идентично с 2CV.

Въпреки че Робилард реши да се раздели със своя 2CV, той не се отказа от концепцията за дървени коли. Сега планира да работи върху Citroen DS21, който се надява да завърши навреме за 70-ата годишнина на DS през 2025 г.

 

Още снимки - вижте в галерията:

 

 

0 от 500