IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Скандинавските страни изпитват затруднение с производството на бензин

Запасите от бензин, съхранявани в складовите съоръжения Амстердам-Ротердам-Антверпен (ARA), са се повишили значително

Рентабилността на производството на бензин в Скандинавия спадна драстично, до около 20.70 долара за барел, като причина за този спад се посочва ниското ниво на износ за западноафриканските пазари, съобщава Brecorder.


рафинерия


Рентабилността на производството на бензин претърпя сериозен удар, след като доставките от Северозападна Европа през ключови маршрути за износ към САЩ и Западна Африка паднаха през май до най-ниското си ниво от юни 2020 година Според проследяване на кораби от Refinitiv, потоците по двата маршрута са паднали до около 1.38 милиона тона през май от около 2.05 милиона тона през април тази година.

„Намалените потоци и приглушеният растеж на търсенето както на вътрешните, така и на ключовите експортни пазари, включително по-строгите маржове на рафиниране също са сред причините“, казва анализаторът на Refinitiv - Радж Раджендран.

Износът на бензин от Северозападна Европа за САЩ и се повиши рязко в края на май, но това не е достатъчно, за да компенсира слабия износ към Западна Африка. Слабото потребление заради повсеместната електрификация на автомобилния транспорт в Скандинавия също е причина за проблема. Така запасите от бензин, съхранявани в складови съоръжения в зоната за рафиниране на Амстердам-Ротердам-Антверпен (ARA), са се повишили значително до 1.32 милиона тона, според Ларс ван Вагенинген от Insights Global.

Както отбелязва Вагенинген, има известно търсене на бензин по поречието на Рейн, но това ще е временно явление, като то е свързано с ремонтни дейности в рафинериите във вътрешността на Германия.


0 от 500
  • #49
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До някои от първите ( преди 9 месеца )
    Големи спецове го раздавате, но да ви кажа че такова животно като киловат на нула пари няма. В Испания ел енергията е микс от всички видове производства като средната цена се определя от цената на последните закупени количества. Реда на постъпване е от най-евтината към все по-скъпи - в резултат "безплатните" слънце, въздух и вода се купуват/продават все едно са въглища и газ.
  • #48
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    По-малко или повече от 17 стотинки за нощна тарифа? Преди да ми отговориш няма да си губя времето да чеша клавиатурата.
  • #47
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 9 месеца )
    До 44.***,ти съвсем изтрещя.В нета съобщават за повишаване цената на тока,ти твърдиш обратното?При повишаване цената на тока, крайната цена на която плащаме всички битови потребители може да падне САМО ако се намалят таксите пренос,достъп и ДДС.Първи юли наближава,като получим първите сметки ще разберем.При тази инфлацията да намалят цена,трябва да си много умен за да твърдиш това.
  • #46
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Намаление на тока?Ти не си у ред в главата,да не си бъркал в контакта?
  • #45
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    ?! От статията разбирам, че страда износът, а не производството
  • #44
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Разбираш ли кой винаги се гаргари с тебе докато се правиш на умен? Вече нямам нерви за дългосрочна игра с месеци като преди това. Доказвам ти колко си далече от истината почти веднага, защото си прекалено ниска топка и дори сарказма не можеш да схванеш за да се усетиш. Хайде със здраве. Увеличение няма да има. На практика намаляват цената на тока.
  • #43
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Няма я цената и затова не можеш да ми отговориш. Дали са процентите, но ти не можеш да ги сметнеш. Затова приказваш глупости от сорта цитирам : "Цените на тока от първи юли дневна + 30% и нощна +150%" следващ цитат : "С увеличението на нощната тарифа,дневна и нощна почти се изравняват и ти изчезва евтиното зареждане в гаража" после даже се опитваш да се направиш на много умен, но изглеждаш още по-глупаво"Ако сега цената на нощната е 2,5 Ст ,след увеличението от 150 % цената ще стане 6,25 ст "
  • #42
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 9 месеца )
    Цената я има в нета.Гаргарата с теб е удоволствие.
  • #41
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    "Ако сега цената на нощната е 2,5 Ст ,след увеличението от 150 % цената ще стане 6,25 ст""увеличение така 14 Ст нощна плюс 150% .Грешат"Сигурен съм, че и ти грешиш и ще ти го докажа. Ако сега цената на тока с всички такси е 14 стотинки, след 1 юли ако приемат това увеличение, цената на нощна тарифа повече ли ще е от 17 ст. или по-малко? Елементарен затворен въпрос на който се отговаря с да или не но пак ще отговориш грешно. Даже не те питам за точната цена. Липсва ти критично мислене!
  • #40
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Гост ( преди 9 месеца )
    До 37.Забравил си да прибавиш ДДС на увеличението 0,75 лв.