IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мляко в резервоара? Вече изглежда напълно възможно

Американски фермери ще правят биогориво от млечен пермеат

Фермери от американския щат Мичиган подписаха споразумение с канадската дестилерия Dairy Distillery, която ще създава биогориво от млечен пермеат – страничен продукт, който остава след филтриране на млякото. Новото гориво ще бъде използвано за зареждане на автомобили и камиони, съобщава Autonews.


мляко


Млечният пермеат представлява смес от лактоза (млечна захар), витамини и минерали. Той може да се използва за приготвяне на напитки с ниско съдържание на алкохол, а също така може да се дестилира в по-силен нисковъглероден етилов алкохол. Търсейки нови начини за използване на пермеата, американски и канадски експерти решиха да опитат да го използват като основа за биогорива.

В случая Асоциацията на производителите на мляко в Мичиган си партнира с канадската дестилерия Dairy Distillery. Заедно специалистите ще изградят млекопреработвателно предприятие с площ от около девет квадратни километра. В съоръженията на обекта служителите ще преработват млечен спирт в етанол за автомобили.

Според предварителните оценки заводът ще може да произвежда 2,2 милиона галона биогорива годишно. Очаква се, предприятието да започне пълноценна работа още през следващата година.


0 от 500