IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Може ли Bugatti Chiron Super Sport да победи космическа совалка?

Специално събитие в центъра „Кенеди“ дава отговор на въпроса (ВИДЕО)

Съоръжението за кацане на совалки в космическия център „Кенеди“ (Флорида) беше използвано по преназначение до 2011 г. На него има писта с дължина с близо 5 км, на която сега се провеждат тестове за скорост на автомобили. Няколко собственици на Bugatti получиха шанс да изпробват именно там колите си по време на събитието Straight Line Aerodynamic Testing, организирано от френската компания.


Bugatti Chiron Super Sport


Екипът на TopGear използва събитието, за да види дали Bugatti Chiron Super Sport може да постигне по-висока максимална скорост от тази на космическата совалка при докосване на земята. Проверка в официалния сайт на НАСА показва, че ракетата все още се движи със 110 метра в секунда при докосване на пистата, което прави 396 км/ч. След това скоростта пада до 95 метра в секунда, което е 342 км/ч.

Това не е малко, но е напълно във възможностите на Chiron. Хиперколата разчита на 8,0-литров W16 с 4 турбини, който доставя 1580 к.с. Версията Super Sport развива 200 км/ч от място за 5,8 секунди, но по-важна е максималната скорост – според официалните данни на Bugatti, тя е 440 км/ч. На теория това е напълно достатъчно, за да се победи совалката при нейната скорост на кацане.



Все пак трябва да се уточни, че има много фактори, които влияят на производителността в реалния условия. По време на събитието, организирано от Bugatti, някои от собствениците на коли на марката успяха да преминат границата от 400 км/ч. Явно хиперколата може лесно да се справи със скоростта на кацане на совалката,чиято мощност е 37 млн к.с. А още по-впечатляващ е начинът, по който автомобилът на Bugatti достига тази скорост.


0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До долния ( преди 10 месеца )
    И Кьонигсегг и Хенесси са по бързи от тос немски клосет
  • #2
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Смятам ( преди 10 месеца )
    Бугатито е бързо за кола, но далеч не може да се сравнява със совалка, използвайки калкулатор можете да направите разликата. Совалката има няколко "предавки" - Първа, втора,трета, четвърта космическа... Бугатито има 7. Но на максималната си седма предавка то развива около 400-500 км/ч. Бързо е за кола. Но е нищо за совалката. Само на първа скорост вдига близо 30 000 км/ч.
  • #1
    1 rate up comment 1 rate down comment
    използвай елка ( преди 10 месеца )
    Совалките развиват Първа космическа скорост (28 хил. км/ч) за да се откъснат от атмосферата и да излязат в открития космос, където имат нужда от Втора космическа скорост за да се откъснат от обграждащите ги гравитационни полета и да могат да преминават дистанции.За щастие това е информация, която само технически грамотни лица знаят. Не и аутокомедианти. Ще ми сравняват кола със совалка.Ако можем изобщо да сравняваме тези два обекта и изобщо развитите скорости, отново совалката ще победи.