IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първата камера с изкуствен интелект снима и хората в колите

Радарът Redspeed Sentio вече работи в една от европейските столици

Първата камера за скорост с изкуствен интелект (AI) е инсталирана в Европа и вече шпионира шофьорите и пътниците в колите, съобщи Мotor.elpais. Монтирана е в Южен Лондон и е от следващото поколение усъвършенствани решения за наблюдение на пътищата.

 

radar-4d-inteligencia-artificial-reino-unido-03-1046x616

 

Redspeed Sentio е първият AI радар в света и е създаден от Redspeed International - компания, специализирана в технологии, прилагани към системи за пътна безопасност.

Този 4D радар с изкуствен интелект не само има способността да засича превишена скорост, но също така регистрира превозни средства, които са минали на червено, следи колко хора пътуват в автомобила и дали извършват нарушение. Например дали шофьорът използва мобилен телефон по време на движение, дали не е поставен предпазен колан, дори и на детско столче, ако има такова.

 

radar-4d-inteligencia-artificial-reino-unido-01

 

Устройството може да се свърже с базите данни на полицията във Великобритания и на Агенцията за лицензиране на шофьори и превозни средства (DVLA), за да провери дали водачът има неплатени глоби и данъчни задължения.

Новият 4D радар е оборудван с камери с висока разделителна способност и може да наблюдава до шест ленти. Това му позволява да се използва заедно с други устройства за наблюдение. Работи със слънчева енергия и е активен както през деня, така и през нощта.

 

radar-4d-inteligencia-artificial-reino-unido-02

 

В момента работата на Redspeed Sentio е в тестов период, който се извършва от „Transport for London“, след което се очаква одобрение за масово използване. Британските власти признават, че все повече разчитат на технологии за следене на шофьори , които не спазват закона, защото е невъзможно да има полицай на всеки ъгъл. Причина, поради която приветстват внедряването на изкуствения интелект. По пътищата във Великобритания има около 7000 радара и камери, а в Лондон - малко под 1000.

Новото устройство обаче получи и отрицателни отзиви. Има хора, които смятат, че целта на въвеждането на новия радар е само, за да се засили генерирането на потенциален доход от глоби. Но преди всичко се осъжда навлизането в личното пространство на шофьорите и пътниците, като се посочва, че е прекомерно всеки човек да се третира като възможен заподозрян, което представлява заплаха за поверителността на техния личен живот.

 

 

0 от 500
  • #8
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    изкуствения интеУект не може да победи естествената глупост
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    В немско се разкарват бусове със затъмнени задни стъкла. Минават между колите и полицаите отзад снимат какво правите с телефона или друго нещо. Отделно отдавна има камери за колани. Така, че свиквайте с новото нормално. Относно изкуствения интелект, то той чрез базата данни, дори с покрито лице , само от движение, поза и начин на шофиране могат да разпознаят водача.
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Че то в Испания от доста години има камери които глобяват ако не си с колан, а от преди две години има намси колко дето засичат за телефон в ръката
  • #5
    8 rate up comment 0 rate down comment
    ще има 30 год закъсн ( преди 10 месеца )
    Слагаш си тениска с черна лента (сее1 е колан) или пък си тунираш стъклата и готово... Бъзикам се. по начало ни следят от доста години през cctv , камери на работното място, на всеки ъгъл, светофар, те са с изкуствен интелект, разпознават лицето дори със сложена маска... Просто полека лека ни го слагат с равномерно темпо за да не се борим с това, а просто да осъзнаем колко безпомощни сме.
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Едно време в България имаше едни огромни жълти кутии със син надпис "КАТ". За снимане на нарушители. Стояха на земята. Това прилича на тях, само че е доста по-малко. :))
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    В Китай отдавна има камери, които да следят дали си с телефон в ръка. Колкото за другите неща, е спорно колко "вижда" камерата задния ред и какво се случва там.. и да не става дума за изкуствен интелект а за използван софтуер и свързаност на системите
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Смешници ( преди 10 месеца )
    Какъв интелект в тая консерва....?
  • #1
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Дрън дрън, тази е първата официална такава камера. И сега си има подобни камери и изкуствен интелект който да следи хората.