IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първото Bentley на "Льо Ман" беше продадено за 3,7 млн. долара

Невероятната история на състезателното 3 Litre обяснява високата цена

Легендарен автомобил Bentley 3 Litre, който се смяташе за изгубен в продължение на десетки години, беше продаден за внушителна сума - 3,7 млн. долара на търга Kidston, платени от британски колекционер, пожелал анонимност. Защо толкова много пари? Отговорът е в историята на въпросното Bentley 3 Litre.

 

this-37-million-bentley-is-the-first-car-entered-in-the-first-ever-le-mans-24-hours-race-215619_1

 

През 1922 г. канадският ветеран от Първата световна война, авантюрист и дилър на Bentley в Лондон - Джон Дъф, купува един автомобил 3 Liter и като частен пилот поставя 38 рекорда по време на 12-часовото състезание за издръжливост Double Twelve Hour Record в Брукландс. 24-часовите състезания са забранени, за да могат местните да спят.

По-късно Дъф се обръща към Bentley, за да проектират нова кола за задаващото се състезание „24-те часа на Льо Ман“ през следващата година. Тогава компанията го смята за луд, но се съгласява, като поставя условие на Дъф да бъде с навигатора Франк Клемънт, фабричен тест пилот на Bentley. И те участват догодина.

 

this-37-million-bentley-is-the-first-car-entered-in-the-first-le-mans-24-hours-race_9

 

Първото 24-часово състезание на 26 май 1923 г. в Льо Ман е невероятно трудно за тях, защото Bentley 3 Litre няма предни спирачки, но е много бърз на правите. По време на гонката резервоарът за гориво е пробит от камък. Отстраняването на проблема отнема на екип от механици два часа и половина и Bentley 3 Litre завършва на четвърто място.

През 1924 г. обаче Bentley 3 Litre (шаси 141) със същия екипаж печели „24-те часа на Льо Ман“, като е това е възможно вече благодарение и на инсталираните предни спирачки.

 

this-37-million-bentley-is-the-first-car-entered-in-the-first-le-mans-24-hours-race_1

 

Следва четиригодишна доминация 1927-30 г. на Bentley в новото състезание, създавайки статут на „легенда“ за марката. След това Rolls-Royce купува компанията през 1931 г. и прекратява състезателната дейност. Състезателен автомобил на Bentley няма да се появи на стартовата решетка в Льо Ман до EXP Speed 8 през 2001 г.

В края на 40-те години това първо Bentley 3 Liter с победа на Льо Ман е преработено в каросерия Shooting Brake от гробар за неговия бизнес. Впоследствие става притежание на жена, която използва колата, за да вози кучетата си – големи санбернари.

 

this-37-million-bentley-is-the-first-car-entered-in-the-first-le-mans-24-hours-race_2

 

След това Bentley 3 Liter (шаси 141) се смята за изгубен, но е открит в края на 80-те години. Оказва се, че повече от три десетилетия тази жена държи в гаража си уникален автомобил, без да подозира стойността му. На 97-годишна възраст тя решава да продаде колата и се свързва със собственик на автомобилен музей. След проверка през 1987 г. на номерата на шасито и двигателя се установява с изненада, че това е легендарният автомобил.  След това машината се озовава в Австралия в ръцете на колекционера Питър Бригс, който го възстановява в предишната му слава. После е доставен отново във Великобритания.

Bentley 3 Liter се задвижва от 3,0-литров, редови 4-цилиндров двигател, произвеждащ 71 к.с., който работи с четиристепенна скоростна кутия. Колата може да развива скорост до 161 км/ч.

 

Още снимки - вижте в галерията

 

 

0 от 500