IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo показа кросоувър без приборен панел

Компактният EX30 ще предложи и други нетрадиционни решения

Шведският производител Volvo подготвя премиерата на новия си кросоувър EX30, която ще се състои на 7 юни. Компанията представи още няколко изображения на модела, на които се вижда и част от интериора. Той прави впечатление с голям таблет с вертикално ориентиран екран, екологични материали, много място за съхранение на малки предмети и липса на приборен панел.


Volvo EX30


Точно по средата на предния панел е разположен 12,3-инчовият дисплей на мултимедийната система. В горната му част се показва важната за водача информация - скоростта и нивото на батерията на електрическия автомобил. Има и лента за бърз достъп за основните функции, като при вечерни и нощни пътувания е предвиден „спокоен“ режим с намалена яркост.

Интересното е, че зад няма приборен панел, какъвто сме свикнали да виждаме. Той вероятно ще бъде заменен или от централен екран, или от прожекционен дисплей, който ще показва данните на предното стъкло. Подобно решение демонстрира и новият Mini Cooper, където показанията на уредите се показват на кръгъл мултимедиен екран.


Volvo EX30


Информационно-развлекателната система за най-малкия електрически кросоувър на Volvo е разработена от HaleyTek, съвместно предприятие между шведския производител и компанията ECARX. Захранва се от чип Qualcomm Snapdragon, поддържа 5G свързаност и приложения на Google – облачен асистент Google Assistant, навигация Google Maps и други. За звука отговаря системата Harman Kardon с голям високоговорител по цялата ширина на предното стъкло.

Бъдещият модел ще предлага още няколко практични решения - в задната част на седалките са поставени джобове за смартфони, а в задната врата е вградено устройство, която помага да се определи дали товарът ще се побере в багажника. Отдавайки почит на тенденциите, Volvo проектира интериора с устойчиви материали, включително деним, лен, смес от вълна, състояща се от 70% рециклиран полиестер, и еко-кожа Nordico, която съдържа рециклиран полиетилентерефталат.


Volvo EX30

0 от 500