IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво да направите, ако след зареждане на гориво светне „Check engine”

Прост метод за отстраняване на внезапно появил се проблем с двигателя

При по-дълги пътувания шофьорите наливат големи количества гориво на бензиностанциите. Това е за предпочитане пред честите спирания за зареждане, но се случва понякога, веднага след сипване на бензин на таблото пред водача да светне предупредителната лампа „check engine”. И причината за това е именно зареденото току-що прясно гориво.


зареждане на гориво


Факт е, че дори на бензиностанции от голяма и известна верига, особено ако тя е отдалечена от голямо населено място, човек да попадне на гориво със съмнителен произход. Основното оплакване е, че октановото число не е достатъчно високо за двигателите на съвременните автомобили. Това е особено опасно, ако сте налели голямо количество ново гориво (в случая ще стане дума за бензин), а старото е съвсем малко.

Повечето съвременни двигатели са проектирани да работят с бензин с определено октаново число – най-вече A-95, и те веднага ще реагират, ако новото гориво не отговаря на този стандарт. Съответно, ще се активира предупреждението „check engine”, което стряска почти всеки шофьор зад волана.

По правило, в случая неподходящият бензин трябва да бъде източен и заменен с нормален, но това няма как да стане в полеви условия. Викането на „Пътна помощ“, за да ви изтегли до сервиз е вариант, но то може да отнеме доста време, а освен това е и доста скъпо. Затова и решението е самостоятелно повишаване на октановото число на горивото. Това ще ви позволи да стигнете до „цивилизацията“ без външна помощ, като едновременно с това не съсипете двигателя на колата си. За целта обаче трябва предварително да сте се запасили с някои неща.


зареждане на гориво


Можете да увеличите октановото число на бензина, например, като използвате чист алкохол - етилов или метанол. Добавянето му към бензина повишава октановото число на горивото. За да се увеличи то с 3 пункта, дялът на алкохола в бензина трябва да се увеличи до 10%. Можете да направите гориво клас A-95 от 50 литра AI-92, като налеете 5 литра алкохол в резервоара. Това обаче е твърде много.

Друг вариант е да се използва нафталин. Такъв примес в горивото също повишава октановото число. За да се увеличи той с 3-5 пункта, около килограм нафталин трябва да се разтвори в 40 литра гориво. Този вариант се препоръчва само в крайни случаи, когато всички други възможности са изчерпани. Причината е, че нафталинът допринася за образуването на въглеродни отлагания в двигателя и запушва горивопроводите.

Най-доброто „лекарство“, достъпно за увеличаване на октановото число на горивото, е обикновеният ацетон. Той, за разлика от алкохола и нафталина, може да бъде закупен свободно от всяка железария. Добавянето на два литра ацетон към 40 литра бензин гарантира увеличение на октановото му число с пет пункта. В този случай консумацията, разбира се, ще се увеличи леко, но колата ще се движи сама и няма да има стряскащ надпис на таблото.


0 от 500
  • #18
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Гошко ( преди 10 месеца )
    Едно време слагаха толуол в бензина (ако има откъде да го намериш) и колата политаше... за известно време... После буталата запичаха и... основен ремонт на двигателя, к'во толкова...
  • #17
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Ск ( преди 10 месеца )
    Ацетона как ще разтвори всички гумени уплътнения, не е истина просто! Само глупости!
  • #16
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Като тръгнах да се прибирам налях нафта в бензиностанцията на един супермаркет във Франция, после в Австрия, и ме боднаха в едно о-ем-ви в Унгария
  • #15
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Обаждате се на 112, КЗП, КЗК и който се сетите, също и на застрахователите. Иначе ако става въпрос за покачване на октановото число има и добавки.
  • #14
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Бобов ( преди 10 месеца )
    Глупости на търкалета!Малко по-лек крак на десния *** решава проблема,ако е от октановото число.
  • #13
    15 rate up comment 0 rate down comment
    Дзверо ( преди 10 месеца )
    И така в задачата се пита, откъде по дяволите да купя ацетон като съм на бензиностанция на магистралата например!?
  • #12
    21 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Абе защо се мъчите да пишете простотии не знам а и да се смеем само. Това е писано съчинение от някой шестокладник ми се струва.
  • #11
    21 rate up comment 3 rate down comment
    Коко ( преди 10 месеца )
    Страхотни глупости!
  • #10
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Да бе да ( преди 10 месеца )
    Абсолютно некадърна , безполезна и пълна с фактологични грешки статия. Превода е ужасен и далеч от правилната техническа терминология.ВДори в България, да не говорим за Европа подобна ситуация не може да се случи. Трябва да сте заредили в някоя селска бензиностанция на 100 км от главен път със залежал бензин за да имате някакъв проблем но не и описната ситуация. А това с нафталина изтрепва рибата.
  • #9
    26 rate up comment 11 rate down comment
    81 ( преди 10 месеца )
    Наистина яко преписване от руски сайтове.Не забравяйте че Расия е страна от третия свят и там така се оправят - с нафталин.При нас, ако не беше русли лукойл щяхме да имаме качествено гориво, но поне си имаме готови модерни добавки, които освен да повишават октановото число вършат паралелно и други полезни неща.