IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jaguar вкарва в сервиз всички i-Pace в САЩ заради риск от пожар

Акцията засяга 6367 електромобила, произведени до май 2023 година

Британският автомобилен производител Jaguar предприема безпрецедентна сервизна акция, която засяга 6367 автомобила i-Pace в САЩ. Това са всички електрически SUV на марката, произведени за местния пазар от началото на юни 2018 г. до 25 май 2023 г., а причината е риск от пожар на батерията, съобщи Autoevolution.

 

jaguar-i-pace-electric-2023

 

Според документите, подадени в Националната администрация за безопасност на движението по пътищата, производителят е започнал да проучва множество информации за пожари и топлинно претоварване още от февруари 2022 г. Предвид тези обстоятелства Jaguar Land Rover се свърза с доставчика на батерията за по-подробни анализи.

В началото на май електрически Jaguar i-Pace, модифициран от Waymo, се запали в съоръжение на компанията във Финикс, Аризона. Инцидентът засегна само този автомобил, като е бил в хале и неподвижен. Какво е предизвикало запалването, все още не е известно, но вероятно този случай е част от останалите.

 

jaguar-i-pace-electric-2023-1

 

Споменатият доставчик на батерии с високо напрежение е LG - южнокорейският гигант, който се съгласи да възстанови на General Motors колосалните 1,9 милиарда долара за фиаското с батерията на Bolt EV. Jaguar и LG все още не са установили първопричината за пожарите на батериите. Не по-малко от осем пожара са докладвани само на американския пазар между юни 2019 г. и май 2023 г.

Поради това компанията разработва софтуерна актуализация на модула за контрол на енергията на батерията. Посочената актуализация е предназначена да следи работното състояние на литиево-йонната батерия. Ако софтуерът установи, че нещо не е наред, ограничава капацитета на зареждане до 75 процента. В случай на предупредително съобщение се препоръчва на собствениците да закарат своя i-Pace до най-близкия представител за диагностика и/или ремонт.

 

jaguar-i-pace-electric-2023-2

 

Какъв вид ремонт? Ако е необходимо, търговецът ще смени батерията и модула безплатно. Jaguar ще възстанови разходите на собствениците, които са заменили батерията и модула от собствените си джобове преди сегашната акция. Няма съобщения за инциденти, наранявания на хора или нещо по-лошо в резултат на този проблем. Засегнатите превозни средства са произведени за моделните години от 2019 до 2024-а в завода в Грац (Австрия).

 

 

0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 10 месеца )
    Малко странно - има проблем с батерията, не знаем какъв е, ако се повреди ще ти я сменим със същата.... => има проблем с батерията... Вземете се напънете да разберете какъв е проблема и го решете