IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов вид измама по бензиностанциите

Тарикатите го правят в пикови часове и със смартфони

Нов вид измама по бензиностанциите е засечена в Испания, като става въпрос за „по-технологична“ планирана акция, а не за вече остарелите методи като бягство след зареждане на гориво или използване на фалшиви банкноти, информира El Pais. Идеята се прилага на натоварени бензиностанции с много клиенти наведнъж и в пикови часове, при която се разчита основно на два фактора – много хора и намалено внимание на служителите.

 

Бензоностанция-1

 

Какво е засечено от испанските власти? След зареждане клиенти искат да платят по електронен път със смартфона си. При използването на такова устройство и приемането на плащането от терминала, от системата се чува специфичен звук.

Тук се крие трикът на измамата – тарикатите предварително са записали този звук на своя телефон и го активират при доближаване до ПОС-терминала. Чува се звук за потвърждение и вече се разчита, че в суматохата от много клиенти човекът на касата няма да изчака системата да пусне касова бележка, защото например паралелно прави и кафе на друг клиент, а следващ бърза да плати своето гориво. И през това време заредилият гориво измамник е напуснал бензиностанцията.

 

Бензонастанция-3

 

Друг важен момент е сумата при зареждане да е по-малка от петдесет евро, за да се избегне искането на ПИН код, което забавя „акцията“. Съобщава се още, че властите са дали серия от препоръки за този нов опит за измама не само към бензиностанциите, но и към други фирми, където има подходящи условия.

 

 

0 от 500
  • #13
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Брей, руските измамници и до Испания ли стигнаха?
  • #12
    5 rate up comment 0 rate down comment
    1313 ( преди 7 месеца )
    Докато не мине плащането втори клиен не може да зареди и да плати
  • #11
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Кобра ( преди 9 месеца )
    Доста глупаво и детинско. Не вярвам наистина някой да го прави. По-лесно е просто да не плати и да си тръгне или да влезе в бензиностанцията и да ползва тоалетната, както имаше съобщения, че правят у нас. Ако не влезе и веднага тръгне повече ще направи впечатление. А ако е влязъл няма веднага да се забележи, че не е платено. Така или иначе номерата му са на камерите, а и лицето също. Така или иначе ще го хванат.Да разчиташ, че служителят ще прави кафе е доста наивно. Нали ще види че плащане ня ...
  • #10
    9 rate up comment 0 rate down comment
    минувач ( преди 9 месеца )
    Личи си от коментарите, че сме нация с престъпно мислене - всички разбират от измами.
  • #9
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Обикновено хората вземат предпазни мерки и използват откраднати рег. табели
  • #8
    19 rate up comment 3 rate down comment
    Хахаха ( преди 9 месеца )
    Трябва служителят да е нов,на два дни, за да направи такава глупост или да е умствено изостанал. Както написаха преди мен трябва да излезе касов бон, а и точно след десетина километра ще ги спре полиция. Стига алабализми.
  • #7
    23 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Това са глупости. Нали все пак трябва да излезе касов бон, а ако не си платил не излиза? И да избяга, нали ще го хванат? Нещо май сте го копирали от шегаджийски сайт.
  • #6
    24 rate up comment 1 rate down comment
    Орк ( преди 9 месеца )
    Бааахти тъпотията
  • #5
    23 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Та нали номера на автомобила излиза пак на камерите!
  • #4
    17 rate up comment 2 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 9 месеца )
    кокошкари...