IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Италия поставят електромобили и хибриди под карантина

Наводненията в страната увеличиха притесненията около безопасността на електрифицираните превозни средства (ВИДЕО)

Електрическите и хибридните автомобили в някои от засегнатите от силните наводнения райони в Италия са поставени под карантина. Става въпрос най-вече за област Емилия-Романя, където природното бедствие нанесе най-сериозни поражения, а причината е опасност от запалване на електрифицираните превозни средства.


електромобили инцидент


Повод за издаване на заповедта е инцидент от Равена, където Nissan Leaf се запалва пред дилърски център на японската марка. Въпросната кола е прекарала повече от 24 часа потопена във водата, а няколко дни по-късно, без да бъде местена, се запалила. Пристигналите на мястото на инцидента пожарникари за 15 минути успели да решат проблема, но кметът и общинските съветници на Равена са решили да се застраховат.

Въведените мерки за безопасност предвиждат всички електрически и хибридни превозни средства, които са били засегнати от наводненията, да бъдат поставени под карантина за 15 дни. През този период те трябва да стоят на открито, като се намират най-малко на 5 метра от други автомобили и сгради.


електромобили инцидент


Тези мерки логично пораждат въпроса „Наистина ли електромобилите са по-опасни при контакт с вода?“ По принцип, това не е така, тъй като техните батерии са изолирани, за да бъдат предотвратени химически реакции и пожари. Съгласно изискванията на ЕС, електрическото превозно средство трябва да може да издържи на инфилтрации дори след 30-минутно потапяне във „вана“ с дълбочина метър. Ако това не беше така, колите на ток нямаше да могат да издържат на силни валежи.

Следователно, по правило, електрическите автомобили са безопасни. Случилото се в Емилия-Романя обаче е изключително събитие, което е извън обсега на всяка технология. Никоя кола не е създадена да издържа с дни под 1 метър (или повече) вода. Тук вече става въпрос за превозни средства, които вероятно са получили сериозни щети от наводнението и са загубили част от изолацията на батерията.



0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Баварец ( преди 9 месеца )
    До #6: А гроздето киселоооо, казала гладната лисица:-) . И ти така, киселооо, ама утре децата ти ще се молят за глътка въздух, а ти ни тровиш с присъствие и умозаключения! Ай ....
  • #6
    2 rate up comment 1 rate down comment
    meshov ( преди 9 месеца )
    Познавам поне 2ма бъгари които имат тесла С и я продават за да си вземат мецедеса или нещо по-качествено. Да тесла е бранд, но разликата от качеството на германците и една тесла е все едно да се сравнява кола среден клас с найвисокия клас германска кола. Отделно едно наводнение и като си прочетеш застраховката пиеш една студена вода защото батерията не се покрива такива събития. Зарядните станции стават опасни също. Тепърва ще се гледат плюсовете и мунусите,и ще си говориим около 2030 година пак
  • #5
    1 rate up comment 12 rate down comment
    ГИГА БЕРЛИН ( преди 9 месеца )
    Нашите са 100% херметична батерия и могат да плават (снимано многократно). Мъск спази обещанието си: Model Y вече е най-продаваното МПС в целия свят! От началото на 2023 са купени 267200 Model Y, а Королата е втора с 256400. Историческо! И още: Tesla вече е най-продаваната кола в премиум сегмента В БЪЛГАРИЯ, изпреварвайки Мерцедес, Ауди и БМВ. 92 нови Model Y само за първите три месеца. Честито на собствениците! Нека станат милиарди и на пътя не остане нищо, което върви на ***, трака и пуши
  • #4
    16 rate up comment 1 rate down comment
    q ( преди 9 месеца )
    Май е по-добре да се позапали, отколкото да ти я продадът после безкруполни типове и да гледаш как за няколко години всичко в автомобила ти деградира.
  • #3
    13 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Рядко добре написана статия, в която обективно са погледнати и двете гледни точки. Колкото и да правим забележка на Захарчето, този път се е справил похвално.
  • #2
    16 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    В САЩ се случи същото с електромобилите след силен дъжд.
  • #1
    12 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    То не че от бензиновите и дизеловите вече става нещо, но заедно с електрическите като поизсъхнат след месец ще са неразличими от нови на горубляне.