IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

„Турската Tesla” получи 180 000 заявки за 9 дни

Цените на електрическия Togg T10X започват от 46 000 евро

Първият електрически SUV на турската компания Togg се приема повече от добре на пазара. Компанията-производител разкри, че за първите 9 дни след старта на продажбите – от 16 до 27 март, е получила 177 647 поръчки за модела T10X. Само в първите 4 часа заявките са били повече, отколкото е броят на продадените електрически превозни средства в Турция за 2022 г.


Togg T10X


Поръчките се приемат на уебсайта на Togg, но могат да бъдат направени и чрез приложението Trumore, създадено от турската компания, като то вече е изтеглено няколко милиона пъти. Заради огромния интерес беше организирана дигитална лотария за определяне на първите 20 000 собственици на електромобила. Тегленето на жребия беше излъчване директно в YouTube.

Първоначално Togg предвиждаше само 12 000 клиенти да получат този шанс, но заради огромното търсене бройката беше увеличена на 20 000. Техните поръчки ще бъдат обработени до края на годината и съответно колите ще им бъдат доставени. Други 20 000 „щастливци“ са поставени в списъка на чакащите и получават шанс да се придвижат нагоре, ако някой от първия списък се откаже и анулира поръчката си.


Togg T10X


Победителите в томболата трябва да внесат депозит от 60 000 турски лири (2900 евро), за да потвърдят поръчката си. Тази сума ще бъде приспадната от покупната цена, а тези, които се откажат на по-късен етап, ще получат парите си обратно.

Приемът на поръчки продължава да е отворен, като процедурата ще продължи до края на 2024 г. Първоначално Togg ще се съсредоточи върху доставките за вътрешния пазар.


Togg T10X


Плановете на компанията предвиждат старт на продажбите в Европа през 2024 г. Цените на Togg 10X стартират от 953 000 турски лири (46 000 евро), като за тази сума клиентът получава SUV със задвижване на задните колела и мощност 215 к.с. Пробегът с едно зареждане е 314 км.

Производството на моделите на Togg ще се осъществява в завод в Гемлик, чийто капацитет е 100 000 коли на година, но постепенно ще бъде увеличен до 175 000. Планът на компанията е да се превърне в „турската Tesla”, като продаде 1 млн електромобила до края на десетилетието.


Още снимки на електрическия SUV - вижте в галерията:


0 от 500
  • #4
    3 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    И само защото са на цената на една тесла, трябва да не се продават?
  • #3
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Значи гаранция ще го има във всеки турски сериал :D
  • #2
    10 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Също така ме е страх да спомена, че надали ще има чак толкова голям пазарен успех в Европа, при положение че цената му е равна на цената на тесла модел y, който е по-мощен автомобил с доста по-голям пробег от турския, защото ще ме убият че съм фен на Тесла, а тях цифрите въобще не ги интересуват.Всъщност това за страха беше първоаприлска шега. Въобще даже не ми пука кой какво си мисли и няма да се съобразявам с чужди мнения
  • #1
    8 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Чак ме е страх да напиша, че електромобилите бавно но сигурно настъпват на пазара, защото антиелектриците ще наскачат и ще започнат да тролят защо не си купя турски електромобил.