IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Citroen Mehari - рядък SUV, проектиран от френски военен пилот

Това е един от първите автомобили в света с ABS пластмасова каросерия

Необичаен и рядък SUV Citroen Mehari от 1970 г. беше продаден на търг в САЩ за 25 000 долара. Самият модел не е от бутиковите, защото е произвеждан почти 20 години и са продадени над 140 000 бройки. Част от тях са изнесени в различни страни по света, а в САЩ се доставя между 1969 и 1970 г.

 

1970_citroen_mehari_mehari-2

 

Въпросният Mehari от снимките обаче е вариант за САЩ, който наскоро е получил подобрения и обновяване. Това е рядък екземпляр, тъй като само 214 автомобила със спецификация на САЩ са продадени през 1970 г. и е трудно да се намери такъв в добро състояние.

Произвеждан между 1968 и 1987 г., Citroën Mehari е компактен открит автомобил, предназначен да се използва главно в провинцията, но също така е купуван за военно превозно средство, или като евтин вариант за градски транспорт. Това е един от първите автомобили в света с ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) пластмасова каросерия и бързо става популярен във Франция, благодарение на уникалния си дизайн и практичност.

 

1970_citroen_mehari_mehari

 

Проектиран е от френския военен пилот от Втората световна война граф Роланд дьо ла Пойп, който се вдъхновява от модела Willys от годините на войната и Mini Moke. Наистина Mehari напомня за британския Mini Moke, но се справя с недостатъците на последния, като премахва предразположената към ръжда стоманена обвивка на каросерията и увеличава клиренса.

Целта на граф Роланд дьо ла Пойп е да създаде универсален и лек автомобил, който също така да бъде бюджетен, така че той използва шасито на Citroen Dyane 6, 2CV механични компоненти и вместо да се използва фибростъкло, избира ABS пластмасов корпус. Този материал е истинска иновация през 70-те години на миналия век и прави колата не само лека, но и устойчива на корозия и лесна за поддръжка.

 

1970_citroen_mehari_mehari-4

 

Mehari е проектиран с минималистична отворена каросерия, опционални врати и сгъваемо предно стъкло. Всички тези характеристики правят Mehari много универсално превозно средство и добавят към неговата функционалност и офроуд възможности, което води до широкото му приемане като превозно средство за свободното време в плажните общности и като полезно превозно средство в селските райони.

Неговото устойчиво на вода и ръжда тяло го прави идеален за използване на морския бряг, въпреки солената вода. Рекламите от тогава често показват автомобила да се движи бавно по крайбрежието и е популярен като ваканционна кола в Южна Франция и други средиземноморски дестинации. 

 

1970_citroen_mehari_mehari-5

 

Citroen Mehari е оборудван с въздушно охлаждан, 602-кубиков, двуцилиндров двигател с мощност 26 к.с., който задвижва предните колела. Съчетан е с четиристепенна ръчна трансмисия.

По-мощен Citroen Mehari 4×4 със задвижване на четирите колела е представен от френския производител през 1970 г. Тази версия има подобрени възможности за офроуд и много се харесва на френската армия и други организации, които търсят здраво, но пъргаво превозно средство за различни задачи. Френските военни, например, го използват за патрулиране, разузнаване и транспортиране на войски и оборудване.

 

1970_citroen_mehari_mehari-24

 

Вариантът със задвижване на четирите колела обаче е истинска „черна перла“, защото въпреки че се произвежда около четири години, са направени само 1200 бройки.

Продаденият екземпляр разполага със споменатите ABS пластмасови панели на каросерията, прикрепени към тръбна стоманена носеща рамка, и е с много простата отворена кабина с волан с две спици, две седалки тип кофа отпред и подвижна задна седалка от бял винил. Товарното пространство може да се разшири, като се отстрани облегалката на задната седалка от страничните опори.

За разлика от оригиналните модели, този има фиксирана рамка на предното стъкло. Одометърът показва изминати 141 622 км. С автомобила вървят резервни части, покривало, оригинална литература на производителя и персонализирани черни калифорнийски регистрационни табели с надпис „Meharee“.

 

Още снимки - вижте в галерията

 

 

0 от 500