IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-старият таксиметров шофьор в света показа своя Mercedes

Омар Чухри Алчаар е на 89 г., а автомобилът му има пробег над 1 млн. км (ВИДЕО)

Най-старият таксиметров шофьор в света работи в ливанския град Бахун - той се казва Омар Чухри Алчаар и сега е на 89, но продължава да работи със своя Mercedes-Benz 190 W110 от 1963 г. Историята на ветерана разказа Deutsche Welle, като титлата, разбира се, е неофициална.

 

Най-старият таксиджия в света

 

Омар Чухри Алчаар е таксиметров шофьор от 1955 г. и управлява Mercedes-Benz 190 W110 през последните 48 години. Колата никога не го е разочаровала и не е имала нужда от сериозен ремонт, разказва той.

Омар започва работа като таксиджия през 1955 г. веднага, след като получава шофьорска книжка. По това време той е на 21 години и в началото е шофирал други марки коли. Решава да купи Mercedes-Benz W110 през 1975 г. и от тогава работи с него. Пробегът на автомобила вече е надхвърлил 1 млн. км, но е напълно в „кондиция“ и основните му агрегати не са променяни.

 

Най-старият таксиджия в света-3

 

Времето е оставило своя отпечатък и по каросерията на колата се виждат множество вдлъбнатини и ръжда, вътрешната облицовка е напукана, а кормилната колона е увита с тиксо. Но колата се движи и нейният 1.9-литров двигател със 110 к.с. работи задоволително.

Таксиметровият шофьор казва, че е пътувал с тази кола до Сирия и Йордания, а веднъж дори е посетил Истанбул. За справка - разстоянието от Бакхун до Истанбул е 1360 км.



Таксиметровият шофьор няма да се откаже от своя Mercedes W110. Омар обяснява, че старите коли се ценят в средите на ливанските таксиджии, защото са по-здрави и издръжливи. Те не се страхуват от разбитите пътища на Ливан, а малките инциденти по градските улици не причиняват много вреда на автомобила заради солидния корпус.

 

 

0 от 500
  • #10
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Меемфис ( преди 1 година )
    минаваха през изпълнените с дупки и кратери софийски улици. Това, което ми правеше най -силно впечатление беше, че топ колите бяха всички с ливански номера. Разбира се, тогава не знаех, че това са коли на мафията на Ясер Арафат, на престъпници, убийци, търговци на оръжия и т.н, които бяха в тесни връзки с нашите служби, тясно преплетени в световният тероризъм. Та това бяха колите със знак RL! Годините бяха 66-70.
  • #9
    9 rate up comment 11 rate down comment
    Мемфис ( преди 1 година )
    В спомените ми тази държава Ливан поражда съвсем различни от днешната визия за мизерията, до която я докараха платените от Русия разбойници. Но по същество.Когато бях ученик в техникум в София и понеже много обичах колите, всеки път, когато имах възможност слизах от трамвай 3 и отивах на паркинга на хотел Балкан. Там за мен гледката беше като от друг свят. Красиви, луксозни и с невероятно излъчване автомобили, които изглеждаха като от друга галактика спрямо руските кошници, които от време на
  • #8
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Кога ще се появи бакшиш с Тесла милионник на 48 години.
  • #7
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Мощноста му е под 80 кс.
  • #6
    14 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    ЗАЩО АВТОМОБИЛИТЕ ЗА ТАКСИ В БГ ИМАТ ГРАНИЦА ЗА ГОДИНИТЕ? НИЕ ЛИ СМЕ НАЙ БОГАТИТЕ ТАКСИДЖИЙ ТАКЪВ ЗАКОН НЯМА ЗА АВТОБУСИТЕ МАРШРУТКИТЕ УЧЕБНИТЕ КОЛИ ТА ДОРИ ЗА ВЛАКОВЕТЕ И САМОЛЕТИТЕ ЗАЩО Е САМО ЗА ТАКСИТАТА.НОЖС УПРЯ ДО КОКАЛА
  • #5
    9 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    САМО В БЪЛГАРИЯ ТАКСИТАТА ТРЯБВА ДА СА НОВИ ДРАМОТА
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    За тея години и то т ( преди 1 година )
    милион е обидно малко пробег
  • #3
    12 rate up comment 0 rate down comment
    до 1 ( преди 1 година )
    В Мароко имаше един с Мерцедес W120 (Понтон) от 54-та, дизелов на над 2млн. км. Та не знам. Малко е спорно.
  • #2
    32 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Мечтата на всеки антиелектрик любител на ДВГ. Да си карат автомобилите по 60 години и да не се притесняват, че батериите изкарват само 20 години. Това сега ако беше електромобил отдавна щеше да е за скрап, а за тях в момента това е напълно функционален и съвременен автомобил без излишни екстри които да се развалят. Перфектния автомобил и ако се продава даже биха го купили да го карат още 60 години
  • #1
    31 rate up comment 5 rate down comment
    Смех ( преди 1 година )
    Бас държа че най старата кола такси е някой Кедилак в Куба