IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota Yaris влезе в клуб „10 милиона“

На модела му трябваха 25 години да стигне до тази бройка

Още един модел на най-големия производител в света – Toyota, вече може да се похвали, че е произведен в тираж от над 10 млн единици. Това е малкият хечбек Yaris, чиято юбилейна бройка слезе от конвейера на завода на японската марка във Валансиен (Франция).


Toyota Yaris


Първият Yaris е произведен още през 1998 г., а в завода във Валансиен моделът се сглобява от 2001 г. Собствениците на юбилейната кола бяха поканени да отбележат паметния момент заедно със служителите на фабриката, като получиха ключовете от автомобила си, веднага след като той слезе от конвейера.

Yaris е популярен не само в Европа, но и в цял свят, където се продава в най-различни модификации. Трябва да се отбележи, че бройката от 10 млн се отнася само за самия Yaris, за Vitz в Япония, както и за версиите GR и Yaris Cross.


Toyota Yaris


В исторически план това е шестият модел на Toyota, който преодолява тази граница след Corolla, Camry, SUV RAV4, Land Cruiser и Hilux. Така към всички еблематични автомобили на марката за първи път попада и малък автомобил.

Това не е всичко - в момента Yaris се произвежда в 10 фабрики по света. В Европа, освен във Валансиен, моделът се сглобява в Колин (Чехия), докато двигателите му се правят в Полша. Във френското предприятие се произвеждат и трите вариант на модела – стандартен, Cross и GR, както и европейската версия на Mazda2 Hybrid.


0 от 500