IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

АвтоВАЗ спира производство заради липса на части

Причината е нарушени доставки, работниците излизат в „корпоративен отпуск“

В началото на март тази година производството на обновената Lada Vesta беше тържествено рестартирано, но четири седмици по-късно нещата отново се объркаха и всички конвейери на АвтоВАЗ ще бъдат поставени на пауза от 29 май и така автомобили няма да се произвеждат поне три седмици, съобщиха руски медии.

 

Завод Автоваз

 

Пресслужбата на Волжския автомобилен завод е потвърдила, че служителите ще бъдат изпратени в „корпоративен отпуск“ два месеца по-рано от графика. Първоначално сглобяването на автомобили беше планирано да бъде спряно от 24 юли до 13 август, но е решено срокът да се изтегли от 29 май до 19 юни.

Причината за промяната е недостиг на компоненти. Според писмо от АвтоВАЗ, адресирано до служителите, „редица доставчици на компоненти, за които все още няма замяна, са уведомили за прекратяване на доставките и са нарушили съществуващите споразумения за поддържане на доставките през 2023 г. В резултат на това непрекъснатото производство на цели превозни средства вече няма да е възможно от втората половина на май 2023 г.“.

 

lada-granta-assembly

 

Промяната на производствения график ще позволи на производителя да търси алтернативни доставчици, за да избегне прекъсване на производството. Ако проблемът не бъде решен до средата на юни, заводът ще трябва да съкращава персонал, да намалява заплати или да въведе непълен работен ден.

Въпреки това в руските медии се говори за планове за производство от над 400 000 нови автомобила Lada през тази година, които оставали актуални. Включително нови модели - кросоувъри и седан от клас C и D, които ще бъдат пуснати в бившия завод на Nissan в Санкт Петербург.

 

 

0 от 500
  • #13
    11 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    в катар откриха нефтегазово находище и един бедуин и за 35 години направи страната си зелен оазис насред пустиня в рашия намериха нефт, газ, злато, платина, алмази и цялата таблица на менделев проблема на *** е че не могат да намерят един бедуин за да живеят като нормални хора
  • #12
    7 rate up comment 3 rate down comment
    До 11 ( преди 1 година )
    Няколко пъти повече от воронежска област сме и не сме много пред тях а по-скоро на тяхното ниво но това говори добро за нас а не за тях които имат площ колкото Китай+Австралия и съответно дори повече ресурси особено най-скъпото - нефт и газ. Това сме го постигнали въпреки тяхното влияние което както личи по държавите в ЕС и НАТО и тези извън него в И. Европа е много вредно и може да отблъсне и най-русофилската страна в която всеки трети е с роден руски (вкл. Зеленски) което е особен талант :D
  • #11
    20 rate up comment 1 rate down comment
    Fury ( преди 1 година )
    До 7! Ами 6.5 милионна България може да се сравнява с област Воронеж. Вярвай ми много сме пред тях! А иначе 140 милионна Русия да се сравнява с 50 милионна Южна Корея, която е с площ като на България. Може би трябва сравнение с Чили!
  • #10
    24 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    А какво произвеждат, старат бюджетна платформа на Рено и 15 годишен двигател пак от Рено. И отгоре добавят каквото братята китайци им отпуснат на двойна и тройна цена.
  • #9
    27 rate up comment 1 rate down comment
    до 7 ( преди 1 година )
    Ами щом с руснаците ти се струва по-добре бягай при тях. Всъщност докато бяхме с тях бяхме силни ВЪПРЕКИ тях. И западни коли произвеждахме. Но не може Москва да допусне упадъчен западен продукт в пределите си. А защо сме зле след демокрацията? Защото ДС и другите ком структури - наследниците на СССР, си поделиха държавата и от другари станаха мутри.
  • #8
    2 rate up comment 21 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Глупости на търкалета пишете и не обяснявате,че е преустановено производството на автомобилите ВАЗ в Ижевск,но е пуснато производството в завода майка в Тольятти и произвежданите модели са вече на 80% с руски части,а тези които не ги поизвеждат ги внасят от приятелски страни.Дори започването на производството в завода майка на брега на река Волга е пуснато предварително на 3 месеца преди планираното.
  • #7
    2 rate up comment 28 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 4 те получиха и си произвеждат,а ние дори не ни разрешават да получим ,смятай ние къде сме дори извън всякакви класации.И българските достижения са постигнати когато бяхме с руснаците приятели,а от 33 години като сме с краварите "приятели" ,по скоро черга пред входна врата,всички ни заобикалят и никой не ни доверява да правим нещо серьозно. Имаме едни гаражни "производства" на някакви кабели и жени ползвани като робини да шият и да не им плащат чужди собственици.
  • #6
    2 rate up comment 30 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 5 за себе си да знаеш,че руснаците винаги са произвеждали и са разчитали не един път само на себе си,за разлика от нас булгерише *** дето си мислим че *** гявола във въздуха и все преевани одим.ние където един чушкопек праихме асега и него не можем.
  • #5
    14 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Е те не са *** ще се оправят ами ние да му мислим дето си нямаме диктатор или поне така твърдят путинофилите които казват, че русофобията е психично заболяване а еврофобията и украинофобията е полезна за психичното здраве :D
  • #4
    34 rate up comment 3 rate down comment
    Алекс ( преди 1 година )
    Получиха готов автомобил от Рено,но рашките са толкова смотани,че не могат да го произведат.Иначе на лозунги и самохвалство са много добри.