IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes ще произвежда коли само с възобновяема енергия

Компанията сключи сделка с испанска вятърна ферма

Германската компания Mercedes-Benz подписа сделка за офшорна вятърна енергия и това е едно от най-големите споразумения за закупуване на чиста енергия в автомобилната индустрия в Европа, съобщи Electrek.

 

Вятърна енергия-2

 

Mercedes планира да увеличи използването на възобновяема енергия, за да задоволи 70% от общите енергийни нужди в своите производствени обекти. В момента възобновяемите енергийни източници представляват 45% от общата енергия, използвана в заводите на компанията (на снимката долу е заводът в Мюнхен). Производителят също така обяви, че се стреми към 80% намаляване на емисиите за собственото си производство до 2030 г.

Целта е до 2039 г. всички производствени заводи на Mercedes в световен мащаб да бъдат на 100% възобновяема енергия с нулеви емисии.

Mercedes-Benz съобщи, че е подписал Споразумение за закупуване на електроенергия (PPA) с испанската Iberdrola за 140 мегавата (MW). Вятърната ферма, която ще захранва Mercedes с енергия, се нарича Windanker и е разположена в германските води на Балтийско море.

 

Mercedes-EV-plant-Germany

 

Проектът с мощност 300 MW се очаква да бъде пуснат в действие през 2026 г., като ще бъде от 20 вятърни турбини с мощност 15 MW. Тази мощност ще покрие около 30% от нуждите на Mercedes-Benz от електроенергия в Германия. От Iberdrola съобщават, че по-голямата част от електроенергията, генерирана от Windanker, ще се търгува чрез дългосрочни PPA. Amazon също ще се захранва от Windanker.

 

 

0 от 500
  • #11
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До 9 ( преди 1 година )
    Знам че те влече все към самозадоволяване, но светът е устроен по друг начин!
  • #10
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    като мислят за екологията толкова да правят по-качествени коли. а не еднократните скъпи таралясници... 123, 124...
  • #9
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    2-ри, да захраниш фабрика, не е като захраниш едно жилище или една сграда. Съвсем отделна тема е, че да ми обясняват, ще внасят ток от Испания е като те убеждажам за парцел на морето във Велинград. Не на последно място, в Германия "посадиха" толкова втрогенратори, защо не ги ползват тях? Че са им и по-близо дори. Точно за такива, искам - да ги откачат от друго захранване и да лъсне цялата измама.
  • #8
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До 6 ( преди 1 година )
    И къде ще съхраняват електричеството между момента в който духа вятър и го произвежда и момента в който потрябва в заводите на Мерцедес? В батерии на Тесла, може би?
  • #7
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 3,май както врякат в Брюксел и призовават да се бойкотира Китай и да се спре търговските отношения с тях,май спасителната вратичка Китай я самозазиждат,както и с евтиния газ от Русия я зазидаха.
  • #6
    4 rate up comment 3 rate down comment
    До 4 и 5 ( преди 1 година )
    А излишната енергия от вятъра какво я правят? Вие май си мислите че са прекарали кабели директно от перките до завода на mercedes и са се откачили от мрежата? Наивници. Ако завода на mercedes годишно харчи примерно 200 гигаватчаса, си купуват годишен капацитет от 200 гигаватчаса от вятърната ферма на твърда цена за години напред, като на практика им финансират перките. Тоест купуват си нетно производство за годината и ги ползват когато им трябват, а перките ги произвеждат когато могат.
  • #5
    5 rate up comment 4 rate down comment
    До 2 ( преди 1 година )
    Като спре ветъра и ко ша праим?
  • #4
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Хвалипръц ( преди 1 година )
    Няма страшно, когато спре вятъра, пускаме ТЕЦ-овете. Важното е да сме 'еко'.
  • #3
    8 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Малко производство малко енергия им трябва.Ще им стигат тия ветърни мелници да си претоплят сандвичи в кухнята на завода за истинското производство има Китай и въглища
  • #2
    5 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    #1 а ти защо не вярваш? Аргументирай си скептицизма по темата? Кое няма как да стане?