IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Екстремна британска суперкола е изложена за продан

TVR Cerbera Speed 12 е най-бързият автомобил на своето време и е само един

Уникален автомобил се появи на търга за продажба Silverstone Auctions - това е TVR Cerbera Speed 12, който е най-бързият британски суперавтомобил за своето време и е единственият произведен шосеен екземпляр от този модел. Създаден е през 2003 г.

 

2000-tvr-cerbera-speed-12-road-model-auction

 

TVR Cerbera Speed 12 е базиран на стандартния модел на спортния автомобил Cerbera и получава много подобрения. Пистовата суперкола е проектирана като най-бързата кола за състезателния клас FIA-GT1, но с течение на времето престава да отговаря на изискванията.

Пътната версия е само малко по-различна от пистовата. Колата е с агресивен вид, в цялото тяло има много въздухозаборници, а на капака на багажника е разположено огромно крило. За да се отвори капака, трябва да се премахне целия преден панел.

 

2000-tvr-cerbera-speed-12-road-model-auction (1)

 

Под него е основното предимство на суперавтомобила - двигателят. TVR Cerbera Speed 12 се задвижва от огромен, 7,7-литров V12 двигател с мощност 841 к.с. и въртящ момент 881 Нм. Теглото на машината е само 950 кг, а ускорението до 100 км/ч е за 3 секунди. Максималната скорост е 340 км/ч.

Интериорът съдържа само най-необходимото - вътре има две седалки от карбон с висока конзола между тях и предпазна клетка. Уредите включват аналогов оборотомер и цифров дисплей. Интериорът е проектиран така, че нищо да не отвлича вниманието на водача от шофирането.

 

2000-tvr-cerbera-speed-12-road-model-auction (7)

 

Компанията TVR представи задвижвания от V8 Cerbera през 1996 г. като спортно купе с 2+2 места. Това е първият модел на марката, който използва собствено разработен двигател, вместо да адаптира такъв от друг производител. Компанията също така започна разработването на състезателна версия, използваща 7,7-литров V12 за съвременния клас GT1, давайки на автомобила прозвището Speed 12. След това TVR промени колата, за да съответства на класа GT2.

Компанията започва да приема депозити за пътна версия на Cerbera Speed 12, но в крайна сметка отменя модела, защото прототипите са били много опасни. През 2003 г. автомобилният производител решава, че ще построи един единствен автомобил и това е този, който сега е на търг.

 

2000-tvr-cerbera-speed-12-road-model-auction-12

 

През 2010 г. автомобилът е продаден на настоящия собственик, който използва услугите на Брайън Хосфийлд - мениджър на оригиналния заводски състезателен отбор и личен състезателен инженер на Питър Уилър - шефа на марката и самият той опитен състезател, за да се грижи за нея. В момента Cerbera Speed 12 се поддържа в напълно работоспособно състояние и е готов да излезе на състезателната писта по всяко време.

TVR е малък британски производител на спортни автомобили с история, датираща от края на 40-те години на миналия век. От тогава марката сменя притежанието си няколко пъти, а настоящите собственици обявиха планове през 2022 г. за пускане на електромобил през 2024-а.

 

Още снимки - вижте в галерията

 

 

0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    прочети ( преди 11 месеца )
    за Speed Six, Антони, преди да пишеш, че V12 моторът на тази кола е първата им собствена разработка. звукът e много характерен :-)