IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford патентова самоубийствени врати различни от Rolls-Royce

В новия дизайн B-колоните на автомобила са преместени в самите врати

Американската компания Ford може в бъдеще да започне да оборудва някои от своите автомобили с т. нар. самоубийствени врати, става ясно от заявка в Службата за патенти и търговски марки на САЩ (USPTO). Това решение се използва отдавна от Rolls-Royce и някои тунинг ателиета, но Ford прави крачка напред, като за разлика от британската луксозна марка, американците намериха начин да се отърват от средните, B-колони, пише Carbuzz.

 

Ford патент врати

 

Но не като BMW i3 и Mazda RX-8, т.е. да не може да се отворят задните врати, независимо от предните. При i3 това означава да разкопчаете първо предпазния колан, защото е свързан с интегрираната колона на задната врата. При масово произвежданите автомобили корпусите с липсващи средни колони практически не се използват. Изключение правят модели като Mazda RX-8, където е невъзможно да се отвори задната врата независимо от предната.

B-колоните са от решаващо значение за структурната цялост на всяко превозно средство със затворен покрив и играят основна роля както при страничен удар, така и за защита при преобръщане. Поради тези изисквания инженерите на Ford не премахват напълно B-колоните в този нов дизайн, а са преместени в самите врати.

 

Lincoln врати-5

 

Ръбовете на предните и задните врати, там където се срещат, са подсилени с високоякостна стомана. Когато са затворени, те се комбинират, за да създадат нова B-колона, която „изчезва“ при отваряне на вратите.

Каросерията също така разполага с подсилени секции в покрива и под вратите, за да поддържа твърдостта на структурата, но е важно да се отбележи, че „липсващите“ В-колони остават структурни елементи, когато вратите са затворени.

Ford също така планира да оборудва такава система за врати със серво задвижвания и сензори за околната среда. Колата сама ще може да определя колко широко е безопасно да се отвори вратата, за да не блъсне съседна кола на тесен паркинг, например.

 

Lincoln врати-1

 

Дали такива врати ще се появят на серийни автомобили Ford и кога, може само да се гадае. Но от производителя вярват, че липсата на B-колони и врати с панти ще направи автомобилите по-удобни и комфортни. Защото освен, че този дизайн не само изглежда много по-впечатляващо, но се смята, че ще е по-практичен, създавайки по-голям отвор, през който пътниците могат да влизат и излизат.

Ford преди това се е „заигравал“ със задните врати на Lincoln Continental Coach Door Edition, но без да се елиминира B-колоната. А също така американците са прилагали подобна технология преди години във Ford B-Max, малък MPV без B-колони и задни плъзгащи се врати.

 

b-max-header

 

Системата на B-Max сега е подобрена чрез автоматично управление на вратите. Ключът към постигането на тази концепция е възможността предните и задните врати да се заключват една в друга взаимозаменяемо.

 

 

0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Язе ( преди 1 година )
    Нема перспектива, защото жените не ходят с рокли до глезените, като в 19 век, и като се качват и слизат от задната седалка ще пада бая сеир.
  • #5
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Едно чета, друго се вижда на изображенията. Какви В колони във вратите, като прозорците са въобще без рамки?
  • #4
    3 rate up comment 2 rate down comment
    гугъл преводача е зл ( преди 1 година )
    Антони, Антони... от кога се самоубиваме като отваряме вратите на колата бе Антони.. На ламботата на вратите трябва да внимаваме да не се порежем на ножици ли ?
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    2-ри, съглсен съм че така се наричат и при това името е "жаргон" останал от 60-те. Но има неща, които не могат да се превеждат 1:1 На български се превжда като врата със задни панти. Ако не го знаят, отнема 10сек да се намери в нета.
  • #2
    5 rate up comment 1 rate down comment
    nuclear ( преди 1 година )
    Така се наричат - suicide doors, заради обратната посока на отварвне.
  • #1
    12 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Загубени в превода?! Още от заглавието ме накархте да се "самоубия".