IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Конкурентът на Tesla има проблем с двигателите

Електрическите Lucid Air влизат в сервизите заради повреда в захранването

Американската компания Lucid – големият конкурент на Tesla на местна земя, обяви сервизна акция заради проблеми с двигателите на част от своите електрически автомобили.

 

Lucid Air

 

Захранването на моторите може внезапно да спре, като причината за повредата е в контактор, който е доставен от Sensata Technologies. Това е превключвател с електрическо задвижване, който затваря контакта при стартиране на колата и го отваря, когато електромобилът спре, контролирайки потока на електричество към двигателя.

Проблемът идва от пружина, която предпазва превключвателя от контакт, когато двигателят трябва да е изключен, и е твърде силна. Това означава, че може да го принуди да прекъсне контакта, докато превозното средство се движи, спирайки подаването на електричество към двигателя.

 

Lucid Air-1

 

В документи, подадени в Националната администрация за безопасност на движението по пътищата, от компанията Lucid казват, че дори ако двигателят се изключи, водачът трябва да може да продължи да се движи по инерция. Останалите електрически компоненти не са засегнати от този проблем и колата може дори да се рестартира и да работи както обикновено.

Въпреки това, загубата на двигателна сила при скорост може да бъде опасна и увеличава риска от катастрофа на пътя. Ако контакторът се отвори неочаквано, водачът ще получи съобщение за системна грешка на таблото, но няма да получи предварително предупреждение, че има проблем.

 

lucid-air-sapphire-6

 

От Lucid първоначално смятаха, че само 259 превозни средства трябва да бъдат изтеглени, но след това актуализираха бройката на 637 седана Air 2022-2023 г. Част от колите ще трябва да бъдат върнати за ремонт в сервизи за безплатна смяна на контакторите. На друга група трябва да се актуализира софтуера, за да се види дали има проблем.

 

 

[sc: relatedarticles ids:50356,50197,52706

0 от 500
  • #4
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    В дизайна е в пъти, пъти по-добра тази кола от Тесла. Може би защото модела е нов, докато дизайна на Модел ЕС на Тесла е много стар. Над 11 годишен. Време е Тесла да извадят нов модел и да си направят дизайн, който да отговаря на настоящето. Всеки производител, вади нов модел на 7-8 години, като по средата на този цикъл пуска и фейслифт.
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 1: Ти и Ферари произвежда около 10 хиляди автомобила годишно. Но къде и какво е Ферари и какво е Тесла?
  • #2
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Поне от към дизайн ми харесват повече от тесла.
  • #1
    2 rate up comment 6 rate down comment
    Pathetic ( преди 1 година )
    Наричате тази жалка фирма, произвела едва 4700 автомобила за една година - конглокент на тесла. Това шега ли е. Ако не са моджахидините с дълбоките джобове тази фирма отдавна да е фалирала.Един автомобил им струва 300к$ да го произведат а го продават за 130к$. Оказва се обаче, че никой не ги купува и малкото произведени автомобили застояват в склада. Това чака и останалите старт ъпи които се считат за конглокенти на Тесла.