IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Модерни технологии увеличават с 50% риска от катастрофи

Това показва проучване за разсейването при използване на телефони и дисплеи

Рисковете от катастрофи се увеличават с все по-голямото навлизане на модерните технологии в съвременните автомобили, защото причиняват един съществен фактор за злополука – разсейването на шофьорите.

 

Разгово по телефон в автомобил

 

Според проучване на Allianz Center for Technology (AZT) заедно с Society for Innovative Market Research (GIM), направено на базата на анкета сред водачите, този риск се е увеличил с около 50%. Става въпрос за разсейване при избор на музика, телефонни разговори по време на шофиране, писане или четене на текстови съобщения, гледане на снимки, информира Springerprofessional.

„Новото проучване на Allianz показва, че делът на шофьорите, които взимат своя смартфон и пишат или четат текстово съобщение, се е увеличил с почти две трети между 2016 г. и 2022 г. - от 15 на 24 процента - казва Кристоф Лаутервасер, ръководител на AZT. - Това развитие е тревожно и опасно. Всеки, който пише съобщения, докато шофира, има повече от 50 процента повишен риск от инцидент."

 

Голям екран в автомобил

 

В допълнение дисплеите все повече заменят бутоните, превключвателите, въртящите се копчета и плъзгащите се контроли в автомобила. През 2016 г. само една трета от всички шофьори са имали превозно средство с дисплей с централно зрително поле за работа с комуникационни, развлекателни и функции за подпомагане (бордови компютър). Сега делът е нараснал до почти 50%. В проучването на Allianz около половината от интервюираните шофьори потвърдиха, че са били разсеяни, когато работят с бордовия компютър. Това увеличава риска от инциденти с 44%.

Някои функции са особено рискови - например, всеки, който злоупотребява с функция за подпомагане на водача като системата за предупреждение при напускане на лентата за дейности, които не са свързани с шофиране и сваля двете си ръце от волана за по-дълъг период от време, увеличава риска от злополука с 56 %. Ако радиото на колата се управлява през екран рискът почти се удвоява (89%).

Младите шофьори до 24-годишна възраст са особено изложени на риск от разсейване - 30% заявяват, че използват смартфона си, за да разговарят, докато шофират. При всички водачи този процент е 16. Четирима от десет казват, че пишат или четат имейли с мобилния си телефон в ръка - увеличение от 2,5 пъти между 2016 и 2022 г.

 

Управление на радио от екран

 

Рискът се увеличава и с други технологични разсейвания. Развитието в използването на функции или приложения извън текстовите съобщения, телефонните обаждания или навигацията е особено бързо. Мобилният телефон или друго електронно устройство в ръката се използва все повече и повече за игра, избор на музика, разглеждане на снимки, сърфиране в мрежата или за други неща. В проучване през 2016 г. само шест процента са казали „да“, а през 2022 г. същото са потвърдили 22 процента.

Специално за Германия Федералната статистическа служба отчита, че през 2021 г. 8233 души са били ранени и 117 са загинали при инциденти, в които разсейването е изиграло роля, което е почти 5% от всички смъртни случаи (2562). Въпреки това, според изследователите по сигурността на Allianz, броят на неотчетените случаи вероятно е много по-голям.

 

 

0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Проблема е на всички с телефоните е че няма кой да ги глоби и скоро 100% от шофьорите ще чатят повече и карат по-малко.
  • #6
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Точно за това са направени всички тези системи за превенция на удари - front collision assist-и, lane assist-и и т.н. За да като се зазяпа някой да не се джасне. В по-късен етап дори няма да се налага на човека да симулира внимание и ще го вози автономна система от 5 ниво с всичките й предимства и недостатъци.
  • #5
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    "Тинтири-минтири", няма да ти пука, докато някое такова зомби не скочи отгоре ти и не те претрепе! После друга песен ще пееш, ако въобще са ти останали зъби в устата! :)))
  • #4
    1 rate up comment 6 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 1 година )
    Не ми дреме! Глупостта убива - сложете им още по-големи екрани, а естествения подбор ще свърши своето!
  • #3
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Много пъти съм писал, че тези телевизори са опасни! Телефона поне можеш да го вдигнеш на нивото на волана и да имаш все пак някаква видимост, докато с тези дивотии намаляш поне 60-70% видимостта си. Та, ако телефоните са забранени, защо тъчовете са разрешени? Щото са два пъти по-евтини и ги продават два пъти по-скъпо. Същото е като цяло с електриките. На никой не му пука за нашата безопасност. Всичко е кинти и шменти капели!
  • #2
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Хвалипръц ( преди 1 година )
    Тесличка печелят приза за най-*** интерфейс, където дори настройката на чистачките е няколко менюта навътре в тъчскрийна. И всичко това за да икономиса Илонката от физически бутони. Автомобил за ***.
  • #1
    10 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тези откриха колелото... а пък прозиводителите се чудят каква глупост още да сложат в колата.