IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов радар глобява за минаване на червен светофар

Такива устройства се инсталират на все повече кръстовища в Европа

Нови светофарни радари стават все по-многобройни в големите градове на Испания, като основната им функция е да гарантират, че превозните средства спират на червена светлина. Апаратурата засича и преминаване на автомобили на постоянна жълта светлина, а съгласно местните закони за движение по пътищата това носи същата санкция, съобщава Autopista.


nuevo-radar


И в двата случая наказанието е глоба от 200 евро и отнемане на до 4 точки от свидетелството за управление. С нарастващото присъствие на тези устройства в градовете броят на нарушенията се е увеличил значително, отбелязва изданието.

Системата работи като на около 25 метра от стоп линията на светофара са монтирани камери, които правят две снимки на автомобила нарушител - една преди линията за спиране и втора, след като превозното средство е пресекло напълно зоната и светофарът все още свети червено.

И при двете снимки регистрационният номер на автомобила-нарушител трябва да бъде ясно видим. Камерите са оборудвани с инфрачервена светлина, която позволява на системата да прави снимки на номера отчетливо и през нощта.

 

 

0 от 500
  • #4
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Един познат го изперкаха 150еврака. Светофарът е на доста подвеждащо място в началото на едно село и нашия си помислил че е от тези светофари дето светят червено и като се приближиш и сменят на жълто - ама гредъ.
  • #3
    17 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това с жълтото не ми е много ясно как са го измислили да е като червеното и да получаваш същите санкции, все едно си преминал на забранен сигнал. Честно казано се съмнявам в ЕС да има подобна идиотщина. Това е предпоставка за много катастрофи.
  • #2
    15 rate up comment 1 rate down comment
    дон чикен ( преди 1 година )
    тук ще прегрее снимачката
  • #1
    21 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Нищо ново, в Германия ги има много отдавна. С тази разлика че ако влезеш на жълто не те снимат