IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche се отказа от Формула 1

Марката ще се фокусира в състезания от Формула Е и "24 часа на Льо Ман"

Германският автомобилен производител Porsche се отказа от плановете да се присъедини към Формула 1 през 2026 г., като ще се съсредоточи върху Формула Е и състезанията на Льо Ман, информира The Race. Марката, собственост на Volkswagen Group, възнамеряваше да влезе във F1 заедно с Аudi, като това трябваше да стане с новите разпоредби за двигателите. За последно Porsche участва във Формула 1 през 1991 г. като доставчик на двигатели на отбора на Footwork, но сътрудничеството беше катастрофално.

 

Porsche F1

 

Porsche обмисляше вариант за купуването на 50% от Red Bull Racing, за да разработи своя двигател за Формула 1. Това изглеждаше като най-гъвкавата и бърза опция за участие в шампионата, но ръководството на Red Bull отказа идеята. Вместо това Red Bull избра да си партнира с Ford, което със сигурност ограничи възможностите на Porsche.

Германците също обмисляха придобиване на отбора McLaren, надявайки се, че това ще им помогне да влязат във F1 по-бързо. Този план обаче също се провали, оставяйки Porsche с ограничени възможности да започне влизането си в състезанията.

 

Porsche F1-1

 

Според информациите причината за неуспеха на двата фронта е искане от Porsche да купи значителен дял, дори контролен пакет от акциите. А създаването на нов отбор от нулата би изисквало значителни финансови и времеви ангажименти, както и голямо количество ресурси, което вероятно не е насърчило Porsche към тази идея.

Porsche обаче не се отказва напълно, като новите планове се фокусират върху развитието на Формула Е и легендарното състезание "24 часа на Льо Ман". Марката поднови състезателните си програми в последните години и участва във Формула Е, а вече е в ход и проекта за завръщането на компанията в "Льо Ман" с прототипа 963 в класа Hypercar.

0 от 500