IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Rolls-Royce се сбогува с купетата V12 с лимитирана серия

В кабината на Black Badge Wraith Black Arrow на тавана има рекордните 2117 светлини

Британската марка за луксозни автомобили Rolls-Royce представи специална серия на купето Wraith под името Rolls-Royce Black Badge Wraith Black Arrow, от която ще бъдат сглобени само 12 коли. Така се отдава почит на мощния V12 с обем 6,6-л и мощност 630 к.с. Лимитираната версия ще бъде последният Rolls-Royce с две врати с двигател от този тип, защото скоро ще го замени електрическият Spectre.

 

Rolls-Royce Wraith Black Arrow-2

 

Някои дизайнерски елементи на новото купе са проектирани да припомнят външния вид на суперавтомобила Thunderbolt, който поставя световния рекорд за скорост през 1938 г. с два двигателя Rolls-Royce V12 в Bonneville Salt Flats.

На първо място това е ярко жълт цвят, който се използва активно в дизайна на купето. Вертикалната решетка и емблемата Spirit of Ecstasy са потъмнени. Открояват се само жълтите декоративни вложки, както отпред, така и на вътрешния пръстен на големите лети джанти.

 

Rolls-Royce Wraith Black Arrow-1

 

Външното покритие преминава от сребристо отпред към черно отзад и е подчертано с жълта рамка. По-конкретно, цветовете са Celebration Silver и Black Diamond. Оцветяването и техниките за нанасяне са усъвършенствани в продължение на 18 месеца, което направи това една от най-сложните бои, създавани някога от Rolls-Royce.

Предните седалки са тапицирани с кожа от същия цвят, въпреки че основният тон на интериора е черен. Покритието на тялото получава специална текстура, която трябва да наподобява солената повърхност на езерото Боневил.

 

Rolls-Royce Wraith Black Arrow-16

 

Предният панел е украсен със схематичен чертеж на вътрешностите на 12-цилиндров двигател, гравиран върху алуминиева повърхност. Таванът на звездното небе е от 2117 светлини - най-големият брой диоди, използван някога в Rolls-Royce. Чертежът изобразява съзвездията така, както са били видени от солените равнини на Юта на 16 септември 1938 г., когато е поставен рекорда.

Купето може да се похвали и с уникална тапицерия от черно дърво с отворени пори, която е от над 320 парчета, които имитират напуканата повърхност на солниците Боневил. Автомобилът се нуждае само от 4,4 секунди, за да достигне 97 км/ч, а максимална скорост е 250 км/ч.

 

Rolls-Royce Wraith Black Arrow-21

 

Други препратки към Thunderbolt включват специалния часовник на таблото, който се отличава с жълта облицовка и с рекордната скорост на Thunderbolt от 1938 г. от 357,497 mph (575,335 км/ч).

Всички 12 Rolls-Royce Black Badge Wraith Black Arrow, планирани за производство, вече са разпродадени. Няма информация за цените, но се предлага над 450 000 евро на екземпляр.

 

Rolls-Royce Wraith Black Arrow-15

 

Компанията спря да приема поръчки за стандартното купе Wraith и кабриолета Dawn миналата пролет. Wraith навърши 10 години от дебюта си на автомобилното изложение в Женева през 2013 г.

Очаква се в близко бъдеще да бъдат сглобени последните поръчани екземпляри на Rolls-Royce, след което ще започне подготовката за пускането на пазара на електрическия Spectre с две врати. Първите търговски електрически автомобили ще бъдат предадени на клиентите в края на тази година.

 

Още снимки - вижте в галерията

 

 

0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Владо ( преди 11 месеца )
    Принципно не харесвам английското автомобилостроене - странни технически решения, често тотални недомислици, дизайн приеман със смесени чувства и определено идиотската им метрична система...Но има изключения - това е едно от тях.Автомобил, който само с вида си казва:"Аз не съм случаен!"...И да - този ще става само и единствено още по-скъп и ексклузивен.
  • #5
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До долния ( преди 11 месеца )
    Е каква е разликата де Фантома например си е Бмв 7-*** серия с друга броня например което е дизайнерска разлика а не техническа такава.
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    до Смех ( преди 11 месеца )
    BMW и Mercedes са мечтата на всеки човек от малцинствата, както и на тези, на които предната кола е била Жигули и не са имали досег с наистина луксозни автомобили. Когато видиш Ролс Ройс на цена 5-10 хиляди лева, както и такъв с газова уредба, ще разбереш разликата между него и лъскавата ширпотреба на БМВ или Мерцедес! Някой като каже, че кара 15-20 годишна S класа и как не би я заменил за нов автомобил, веднага става ясно, че този човек няма пари да купи 4 чисто нови гуми на автомобила си!
  • #3
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Е тези автомобили дори се водят луксозен продукт от висша категория (въпреки, че технически са автомобил), има разлика и тя е очевидна, пагани са нещо подобно!!!!!!
  • #2
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Пропов ( преди 11 месеца )
    С оглед на идващата мода, този кола ще стане една от най цените и търсени още в следващите няколко години. Последния Ролс, който ти дава свобода. Свободата която ще ни отнемат с ел.колите. С тази - сипваш и караш. Където, колкото и когато поискаш. Мисля че на всички ни е ясно колко невъзможно е това с електричка. Там си вързан с планиране, смятане. Дори и 1000км пробег да имаш, ако не е заредена - нямаш нищо. Прецакан си. А няма как да предвиждаш всичко, особено в света на големите играчи.
  • #1
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Кола за висшето общество! Кола, която държи цена и 50 години след като е произведена! А не като S класа или BMW 7-ца, които след 15 години струват 15 хиляди лева!