IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шведски капан срещу превишената скорост в града

Модулът прилича на „легнал полицай“ и се оказва много ефективен (ВИДЕО)

Германският град Ханау в провинция Хесен има огромен проблем с превишената скорост по местните улици и властите търсят спасение, информира Efahrer. И вместо да разчита на конвенционални мерки, като камери и радари, администрацията е решила да използва по-необичайно средство - шведски „капан“ в борбата с превишената скорост.

 

Actibump

 

Какво представлява този капан? Шведската компания Edeva е измислила иновативен начин за справяне в градски условия в зони с по-ниска разрешена скорост, като монтира модул на пътя, който е нещо като „легнал полицай“, но с точно обратна посока – хлътва надолу.

Модулът се казва Actibump и включва камера и радар за измерване на скоростта на приближаващ се автомобил, както и модул на пътя, който реагира според бързината. Ако дадена кола се движи над ограниченията, сензорът във въздуха засича скоростта и предава сигнал към стоманена плоча, вградена в пътя, която се спуска надолу.



Това създава отвор - временна клопка, която стресира водача на високоскоростния автомобил, като според производителя не би трябвало да представлява риск за безопасността при шофиране. Защото отвореното празно пространство е малко, но достатъчно, за да предупреди шофьора, че е направил нещо нередно и трябва да намали. Ако автомобилът се движи с позволеното, то плочата не мърда. Когато преминават машини на полиция, линейки и пожарна те се ползват със специален статут и системата не ги смята за „нарушители“.

Проблемът на Actibump е високата цена от 50 000 евро, но според създателите работи много ефективно. Изводите се базират на вече няколко годишна работа в шведски градове и в Австралия.

 

Actibump-1

 

Направени са и обобщаващи резултати с примери. В шведския град Линшьопинг по натоварен път, близо до Университетската болница, около 14 000 превозни средства преминават всеки ден, а градски автобус се движи на всеки 20 минути. Местните власти решиха да намалят ограничението на скоростта от 50 км/ч на 40 км/ч, като инсталират Actibump.

След това независима изследователска фирма проучва ефекта и установява, че средната скорост е паднала с 11 км/ч. А обикновено при понижаване на ограничението само със знаци с 10 км/ч, скоростта на пътя пада едва с 2-3 км/ч. След инсталирането на Actibump, 81% от шофьорите вече се съобразяват със скоростта.

 

Actibump -3

 

В Малмьо (Швеция) градските власти имаха постоянен проблем с превишената скорост по редица пътища. За да ги направят по-безопасни инсталират Actibumps. Няколко месеца по-късно са направени изследвания на резултатите от първите три места. Скоростта на движение навсякъде е паднала до приложимото ограничение (+/- 3 км/ч). Причинените от трафика вибрации на земята са сведени до минимум, нивата на шум са по-ниски.

В Пърт (Австралия) в кампус на университета Къртин официалното ограничение на скоростта е 40 км/ч, но на практика шофьорите се движат средно с около 55 км/ч, а близо 65% и още по-бързо. Четири Actibump са инсталирани през зимата на 2017 г. и десет месеца по-късно средно превишаващите скоростта са намалели със 78,7%.

 

Actibump-4

 

Като предимство пред класическите „легнали полицаи“ производителят посочва, че при Actibumps превозните средства, които се придържат към ограничението на скоростта, не трябва да спират и след това да ускоряват. Това подобрява трафика, освен това системата събира данни в реално време за качеството на въздуха, нивата на шум и вибрации, както и следи регистрационните номера на автомобилите, преминаващи през системата.
 

 

 

0 от 500
  • #28
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Селянина с Пежото ( преди 1 година )
    За превишена скорост затвор за един месец , без право на обжалване! Глоба от хиляда лева, без право на обжалване ! При повторно нарушение дубъл! Без право на обжалване!
  • #27
    2 rate up comment 7 rate down comment
    Станислав ( преди 1 година )
    И като всяка друга система от такъв тип, създава предпоставка за ПТП поради риск от повреда в окачването заради тази неравност. Глупости, глупости и пак глупости. Най-ефикасния доказан метод досега е глобата. Яко глоби и ще има ред. Бях свидетел как *** мина през легнал полицай с 60 км в час. Кога ще им дойде акъла на такива. Тая скъпоструваща системка тия създатели да и се любуват, напълно безполезна е. Ти не виждаш неравност за да намалиш, следователно минаваш с висока скорост. Тъпотия.
  • #26
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    "Само глоби - платени веднага спрямо доходите ще оправят работата+ Обществено полезен труд ако нямат пари " - При 600 лева от касат за безработица, ще е забавн ;)
  • #25
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    "Това подобрява трафика, освен това системата събира данни в реално време за качеството на въздуха, нивата на шум и вибрации, както и следи регистрационните номера на автомобилите, преминаващи през системата." - Дрън дрън че пляс - поредната вратичка в закона, зада събират на макс информация.
  • #24
    6 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това е КАПАН, в буквалния смисълн а пътя. Ако сложиш една жица, някъде з двора, дето крадеца ще се препъне и пребие, ще те съдят и вкарат в затвора. Ама тука го слагаш на улицата. И кво - някое *** се засилило, дай сега, да му сложим капанчето, да разцепи джантата и да се забие в групичката детската градина вотсрещния парк ...
  • #23
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    НЕСТАВА!!! Бай *** ще се маскира като линейка и ще минава с 200
  • #22
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Стас ( преди 1 година )
    Как ще е скъпо , тука учителката некадърна ,дава по толкова за легнал полицай от асфалт
  • #21
    11 rate up comment 5 rate down comment
    чужбина ( преди 1 година )
    Живея в Швеция и мога да кажа че навсякъде има жестоки ограничения.Камери,нарочно стеснени пътища,легнали полицаи и какво ли не.Ако пътувам 300 км по идеални пътища ми трябват 5 часа.Ама нищо,арабите ще ги оправят.Те и мигачи не пускат ,отнемат предимство,карат на дълги в градовете...
  • #20
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Бай Х ( преди 1 година )
    У нас веднага ще му намерят цаката !!!Българина и Дявола са от една майка раждани !
  • #19
    10 rate up comment 1 rate down comment
    До Глупости ( преди 1 година )
    Какви доходи, то 80% от хората в нашата държава са в сивия сектор. Всичките за по 1000 лв работят. Обществено полезен труд е добре ама трябва да има як контрол и да няма измъкване на всеки един нарушител.