IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Kia спира европейското Rio

B-сегментът на Стария континент продъжава да намалява

Поредният модел от сегмент B на европейския пазар е пред спиране от производство. Корейският производител Kia ще спре производството на Rio за Стария континент, като причината е приемането на новия екологичен стандарт Евро 7, твърди британското издание Autocar.


KIa Rio


Според информацията, субкомактният модел ще бъде спрян до края на годината, а негов заместник ще бъде малко по-големия на размери Kia Stonic, който технически е свързан до голяма степен с Rio. Съобщава се още, че Rio все още може да бъде закупена на повечето пазари в Европа, но поръчки за модела не се приемат, а дилърите предлагат само автомобили, които имат на склад.

Статистиката показва, че през миналата година Kia е продала 32 506 бройки от Rio в Европа, което е спад с 9% спрямо 2021 г. Потребителите се преориентират към кросоувъри и това се оказва фатално за малкия автомобил. В същото време корейците имат представител в А-сегмента в Европа и това е Picanto.


KIa Rio


Що се отнася до САЩ, там Rio ще продължи да се продава, като седанът е един от най-евтините модели на местния пазар. Неговата цена стартира от 17 690 долара, докато хечбекът с 5 врати струва поне 19 690 долара.

Всичко това показва, че новият стандарт Евро 7 е на път да сложи край на малките автомобили с ДВГ, продавани в Европа. Ford вече се отказа от Fiesta, а това ще се случи и с VW Polo. Изпълнителният директор на Volkswagen – Томас Шафер, предупреди, че новите екологични изисквания ще оскъпят един субкомпактен хечбек с между 3000 и 5000 евро, което ги прави прекалено скъпи за потребителите.


0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Рио е най-евтината кола от този клас след Сандеро, ама разликата в качеството е огромна в полза на Киа. Само дето в Европа се купува или най-евтиното - Сандеро е една от най-продаваните коли, или псевдо премиум като Фиат 500. И вече всички искат жипчета. Стоник си е Рио с по-големи колелета и 10 бона нагоре. Много ясно, че щом продават Стоник добре не им е притрябвало да продават същата кола с 1/3 по-евтино.
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    IM-DrtiйУАЙТBoY! ( преди 1 година )
    С оглед на ЦИТАТА: Kia е продала 32 506 бр. Rio в Европа, което е спад с 9% спрямо 2021 г. и потребителите се преориентират към кросоувъри и това се оказва фатално за малкия автомобил...ОСНОВНАта ПРИЧИНА е войната в UKA, след като Rio е водещ по продажби в Рашън-ХИмперията. Отделно, друга причина за спирането МУ е, че е здрав, подходящ за младата ДЖЕН, и просто много ЕВТИН и за поддръжка и по този н/н пречи на реализацията на гоУЕмите замърсяващи ОК.среда тумбести грозници от континента..
  • #4
    3 rate up comment 2 rate down comment
    онзи ( преди 1 година )
    европа внесто да ограничава големите МПС-та ограничава малките, които горят наполвина... къде е екологията евроджендърите не дават обяснение...
  • #3
    4 rate up comment 11 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Даже много са продали , в Европа няма толкова заблудени , че да има пазар за подобие на автомобил.
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Малко са му продажбите - 32 хил.бройки. За сравнение лидерът пежо 208 е продал 200 хил. бройки, опел корса- 160 хил, рено клио - 160 хил. и т.н.
  • #1
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Онова Рено Меган за 100к да не би да не е от Б сегмент?