IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota представи най-големия си кросоувър

Grand Highlander излиза в 3 версии с избор от 3 двигателя и с 3 реда седалки

Японската компания Toyota представи Grand Highlander от моделната година 2024-а, като целта е основно да се привличат най-вече семейства с лукс, пространство и мощност на американския пазар. Когато класическият Highlander с неговите три реда седалки не е достатъчен, а Sequoia е твърде голям, сега има трета опция, която да задоволи желанията на любителите на SUV. Toyota Grand Highlander от 2024 г. се нарежда между гореспоменатите машини, като е най-големият кросоувър на марката (Sequoia е SUV на основата на пикапа Tundra).

 

2024-toyota-grand-highlander (1)

 

Въпреки че Grand Highlander дебютира за автомобилното изложение в Чикаго през 2023 г., компанията и сега не разкрива всички подробности. Моделът е предназначен да допълни американската гама на компанията и да се конкурира с големи автомобили като Chevrolet Traverse или Honda Pilot.

Знае се, че има три варианта на двигателя - 2,4-литров, 4-цилиндров с турбокомпресор, вторият е 2,5-литровият хибриден 4-цилиндров двигател на Toyota, а на върха на пирамидата е Hybrid Max, доставящ мощност 362 к.с. на четирите колела. Предполага се, че Hybrid Max за Grand Highlander е 2,4 турбо на Toyota, свързан с електрически двигатели, подобно на предлаганото в Toyota Crown. Това е сред информацията, която все още не е налична заедно с мощностите за другите варианти.

 

2024-toyota-grand-highlander (2)

 

Grand Highlander с базиран на платформата TNGA-K на Toyota и освен, че разполага с наличния (и засега мистериозен) Hybrid Max, се отличава с различен стил на решетката. Основната идея на Grand е, че има пълноценен трети ред седалки, който може да побере възрастни пътници, като същевременно има и просторен багажник. Ето защо Grand Highlander е с почти плосък покрив, така че колата прилича повече на класически SUV.

Това не е просто удължена версия на кросоувъра Highlander, а независим модел с оригинален дизайн, разработен в калифорнийското студио Calty. Тoyota все още не е публикувала общите размери на колата, но за разликата между Highlander и Grand Highlander може да се съди по друг параметър. В САЩ е обичайно да се измерва общият обем на купето и ако за обикновен Highlander е 4092 л, то за Grand Highlander е 4332 л. Увеличението е 6%.

 

2024-toyota-grand-highlander

 

Автомобилът ще се предлага в три нива на оборудване - основната се нарича XLE, средната конфигурация е Limited, а топ версията се казва Platinum. При трите се предлагат различни джанти, започвайки от 18-инча.

На таблото има стандартна 12,3-инчова сензорна информационно-развлекателна система. Електрически отопляеми седалки се предлагат в базовото ниво на оборудване XLE, заедно с шест USB зарядни устройства, безжично зарядно устройство и Toyota Safety Sense 3.0 пакет от системи за подпомагане на водача и безопасност.

 

2024-toyota-grand-highlander-interior

 

Преминаването към Grand Highlander Limited добавя кожа с отопляеми/вентилирани седалки отпред и отопляеми седалки на втория ред. Има и отопляем волан, звукова система JBL с 11 високоговорителя, сензори за паркиране, електрическа повдигаща се задна врата и много други.

Grand Highlander е „свързан“ SUV с възможности за актуализации по въздуха. Мултимедийната система предлага гласово управление за достъп до различни системи, както и свързани услуги като Cloud Navigation и Destination Assist. Поддържа се двойна Bluetooth връзка и Toyota предлага някои абонаментни услуги като Remote Connect за активиране на различни системи като фаровете, ключалките на вратите, или стартиране на двигателя чрез смартфон.

 

2024-toyota-grand-highlander-interior (7)

 

„Определено има нужда на пазара от среден SUV, който дава приоритет на вътрешния комфорт и в трите реда, а Grand Highlander е най-добрата опция“, заявява вицепрезидентът на Toyota Marketing - Лиза Матерацо. - Този модел с три реда пренася наследството на Highlander в изцяло ново пространство, като същевременно спазва обещанието си да осигурим електрификация.“

Пълната информация за Grand Highlander от 2024 г., включително цените и датата на пускане в продажба, ще бъде разкрита през лятото. Ще се произвежда в същия завод на Toyota в Индиана, където се прави обикновеният Highlander.

 

Още снимки - вижте в галерията:

 

 

0 от 500
  • #7
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Патурко ( преди 1 година )
    #4 Иване, Иванееееееее .... сине Майчин, даже няма нужда да те коментираме! Излез от тик-ток и върви малко в реалния свят преди да пишеш глупотевини!
  • #6
    2 rate up comment 3 rate down comment
    мдаа... ( преди 1 година )
    екс-***-зия
  • #5
    6 rate up comment 15 rate down comment
    USA ( преди 1 година )
    В САЩ основно се карат пикапи от 400к.с. нагоре! Разни равчета, хайлендъри, приуси и т.н. се карат основно от домакинки като 2-ра или 3-та кола в дома. Ванчо да отиде на ексглокзия и да види!
  • #4
    12 rate up comment 5 rate down comment
    Иван ( преди 1 година )
    #2 Ти на какви опиати си?Не четеш ли колко са мощни?Плугина Рав е най бързият SUV с 306ксАма няма кой да чете,но глупости да си пишат е пълно и не само тук.Отиди в Америка и виж какви коли карат,пък тогава пиши. Голяма част са Приус-и с 80-130кс Както навсякъде по света има хора които карат и мощни коли. А в България няма ли?
  • #3
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Ники ( преди 1 година )
    Разликата между Рав4 и това "чудовище" е огромна,както и в цената.Но да се прави съпоставка между двата SUV-a е глупост.Все едно да сравняваш Е класа със С класа
  • #2
    9 rate up comment 17 rate down comment
    Патурко ( преди 1 година )
    Жалка история! С тези 4 цилиндрови немощни недоразумения нямат никакъв шанс в Америка! Виж за Швеция и Финландия е друга бира! Там обичат скопените, но големи возила като китайското Волво например!
  • #1
    16 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Страхотна машина. Карал съм модела 2021 г. хибриден вариант и мога да кажа, че вътре е като апартамен. Широко, удобно и практично. Тогава се двуомях между Рав 4 и този модел. Разликата е само в размерите и цената. На Равката ми направиха доста добра остъпка и заради това я взех иначе щях да съм с Highlander. Надявам се следващата вече да бъде Highlander живот и здраве, като ми свърши лизинга на Рав 4.