IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пет години в космоса - къде е сега Tesla Roadster на Мъск?

Тази седмица колата се е намирала на около 376 млн. км от Земята

През 2018 г. на 6 февруари основателят на SpaceX и главен изпълнителен директор на Tesla - Илон Мъск, направи нещо, което дори и тези, които го ненавиждат, намериха за много интересно - американецът изстреля личния си автомобил Tesla Roadster в космоса с ракетата Falcon Heavy.

 

Tesla в космоса

 

Къде се намира сега автомобилът? Учените смятат, че при условие, че нищо не се случи с тази кола, тя ще лети в космоса хиляди, а може би и милиони години, съобщава CNN. Според експерти днес Tesla-та на Мъск вече е извършила 3,3 оборота около Слънцето. В понеделник ракетата колата се е намирала на около 376 млн. км от Земята и на около 321 млн. км от Марс, според проследяващия уебсайт whereisroadster, който използва данни на НАСА.

По време на пътуването колата постоянно се приближава или до Земята, или до Марс като пресича орбитите на тези две планети. Към днешна дата ракетата с превозното средство е изминало 4 милиарда км в космоса и със сигурност ще продължи да лети във вакуум. Ако не се стигне до първия инцидент в космоса с участието на автомобил. Например голям метеорит не се блъсне в колата на Илон Мъск. Учените смятат, че ако нищо не се случи, колата ще лети в космоса хиляди, а може би и милиони години.

Въпреки проследяването, според специалистите е много трудно да се каже точно къде се намира Tesla, или да се определи степента на нейната безопасност. Може би автомобилът вече е пострадал от удари на микрометеорити или е ерозирал поради слънчева радиация.

 

Tesla в космоса-1

 

Колата не е наблюдавана директно от 2018 г. и всички данни се основават на оценки на траекторията на полета в космоса. Но и учените не горят от специално желание да проследят полета на автомобила, защото не представлява никаква научна стойност. Експертни оценки показват, че именно на 6 февруари Тесла е пресякъл орбитата на Марс, въпреки че самата планета е била от противоположната страна на Слънцето.

Като цяло Илон Мъск използва колата като „поне някакъв“ полезен товар за първото изстрелване на своята тежка ракета носител Falcon Heavy. Самият основател на SpaceX оцени шансовете за успех на това изстрелване като 50 на 50. А спортният автомобил в червен цвят, в който седи манекен в скафандър на име „Звездният човек“, все още е там някъде, обикаляйки около Слънцето.

 

Tesla в космоса-2

 

Според данни на НАСА автомобилът е малко вероятно да прелети покрай друга планета до 2035 г., когато ще мине отново покрай Марс. След това ще мине на два пъти на няколко милиона километра от Земята през 2047 и 2050 г.

Научно издание прогнозира, че вероятността автомобилът да се сблъска със Земята в следващите 15 млн. години е около 22%. Вероятността да се сблъска с Венера или Слънцето пък е по около 12%.

Окончателната съдба на автомобила вероятно няма да е известна още милиони години. Мъск обаче заяви през 2018 г., че се надява, че хората вече ще са се установили на други планети в Слънчевата система и неговите „потомци ще могат да придърпат колата обратно и да я изложат в музей“.

 

 

0 от 500